Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Huolehdithan myös itsestäsi?

Pienen lapsen vanhemmuus on toisinaan myös stressaavaa ja voi haastaa erityisellä tavalla omaa jaksamista. Omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen onkin tärkeää kiinnittää huomiota.

Ole myötätuntoinen itsellesi

Vanhemmuuteen liittyy kaikenlaisia voimakkaita tunteita. Lapsi herättää usein vanhemmassaan iloa, onnea ja riemua. Toisinaan taas voi herätä ärtymystä, huolta ja epätoivoa. Myös syyllisyyden ja riittämättömyyden kokemukset ovat tavallisia.

On tärkeää muistaa, että monet kamppailevat vuorovaikutushaasteiden kanssa eikä kukaan vanhempi osaa toimia aina toivomallaan tavalla.

Lähtökohta siihen, että voit tukea lastasi pulmallisissakin tilanteissa, on se, että pystyt suhtautumaan itseesi ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Kuuntele ja tarkastele omia tunteitasi ja kokemuksiasi syyllistämättä itseäsi. Kehu ja kannusta itseäsi säännöllisesti. Erityisen tärkeää se on haastavissa hetkissä.

Kiinnitä huomiota jaksamiseesi

Hyvinvoiva vanhempi on lapsen etu. Kun sinä voit hyvin, vahvistuvat voimavarasi kohdata lapsesi. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapsellesi.

Pysähdy miettimään, ovatko voimaa tuovat ja kuluttavat asiat tasapainossa arjessasi. Onko sinulla riittävästi aikaa palautumiselle sekä asioille, joista nautit? Mikä voisi auttaa sinua paremman tasapainon saavuttamisessa?

Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Seuraavaksi voit tarkastella, ovatko arjen hyvinvoinnin peruspalikkasi tasapainossa.

Muista

Vanhemman hyvinvointi on perusta lapsen hyvälle kehitykselle. Siksi omasta jaksamisesta ja voimavaroista on tärkeää pitää huolta.

Jos koet, että tarvitset tukea omaan hyvinvointiisi, jaksamiseesi tai mielenterveyteesi, löytyy Mielenterveystalo.fi:stä omahoito-ohjelmia sekä tietoa lapsiperheiden palveluista. On tärkeää, että haet varhain apua ja tukea myös itsellesi!