Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Vanhemman muistilista

Olet opetellut monia keinoja sinun ja lapsesi vuorovaikutuksen vahvistamiseen. On hyvä muistaa, että tärkeintä lapsellesi on sinun läsnäolosi sekä teidän välisenne hyvä suhde.

Kertaa vielä, mikä on olennaista vanhemmuudessa. Kun huomioit näitä asioita vuorovaikutuksessasi lapsesi kanssa, pääset jo todella pitkälle!

Toimi esimerkkinä

Opeta lapsellesi taitoja toimimalla esimerkkinä. Osoita omalla toiminnallasi esimerkiksi sitä, miten tunteita ilmaistaan ja säädellään sekä miten vaikeita tilanteita lähestytään ja miten niistä selvitään.

Pyri eläytymään lapsesi asemaan

Pyri eläytymään lapsesi kokemusten, ajatusten ja tunteiden äärelle kaikenlaisissa tilanteissa. Haasta itseäsi tähän myös ristiriitatilanteissa, vaikka se olisi vaikeampaa.

Kun asetut tarkastelemaan tilanteita omasta ja toisen näkökulmasta, paranee kykysi ymmärtää lastasi. Näin voit löytää toimivampia keinoja ristiriitatilanteiden helpottamiseen.

Huomaa hyvä lapsessasi ja kerro se hänelle

Osoita lapsellesi, että välität hänestä. Ihastele häntä. Näe hänen erityisyytensä ja ainutlaatuisuutensa – ja kerro se hänelle.

Ole kärsivällinen ja myötätuntoinen

Lapsesi ei ole tahallaan hankala tai uhmakas. Lapsesi taidot eivät vielä riitä haastavassa tilanteessa, ja hän tarvitsee sinun apuasi ja tukeasi.

Osoita myötätuntoa lapsellesi ja kohdatkaa haasteita yhdessä.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Muista, että sinun jaksamisesi ja hyvinvointisi on ensiarvoisen tärkeää, jotta pystyt olemaan läsnä lapsellesi.