Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Uupumuksesta kärsii yhä useampi koululainen ja opiskelija. Moni kokee innon laskevan etenkin ensimmäisten opiskelukuukausien jälkeen. Varsinaisen uupumuksen tunnistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Opiskelu-uupumus on vakava asia, ja sen tunnistaminen ajoissa on tärkeää. Uupumus voi pitkittyessään johtaa erilaisiin mielenterveysongelmiin ja sosiaaliseen vetäytymiseen.

Lisäksi uupumus lisää opintojen keskeytymisen riskiä. Palautumisaika uupumusasteisesta väsymyksestä on pitkä, ja riski uupua uudelleen kasvaa.

Opiskelu-uupumus on pitkittynyt stressioireyhtymä, joka

  • syntyy, kun voimavarat eivät riitä vastaamaan opintojen vaatimuksiin.
  • näkyy muun muassa
    1) uupumusasteisena väsymyksenä, joka ei hellitä lepäämällä ja nukkumalla
    2) välinpitämättömänä suhtautumisena opintoihin
    3) heikkona suoriutumisena opinnoissa

Opiskelu-uupumus on lisääntynyt viime vuosien aikana ja on erityisen yleistä lukiolaisilla ja tytöillä. Et siis ole ainoa. Uupumisen riskiä lisäävät yksinäisyys, kiire ja kokemus siitä, ettei voi vaikuttaa omiin opintoihinsa.

Omahoito-ohjelman tarkoitus on auttaa sinua säilyttämään opiskeluintosi. Ohjelmassa ehkäistään opiskelu-uupumusta vahvistamalla erilaisia mielen hyvinvoinnin taitoja.

Voit saada tästä omahoito-ohjelmasta apua myös silloin, jos jo koet itsesi uupuneeksi. Tällöin voi olla hyvä hakea lisäksi tukea ammattilaiselta.

Tämä omahoito-ohjelma auttaa sinua

  • ymmärtämään, mitä ovat opiskeluinto, stressi ja opiskelu-uupumus
  • tunnistamaan omat stressin ja uupumuksen oireesi sekä säätelemään stressiä
  • vahvistamaan itsetuntemustasi
  • tutustumaan omiin arvoihisi, vahvuuksiisi sekä tulevaisuuden toiveisiisi