Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tasapainoinen arki on hyvän nukkumisen edellytys.

Olet nyt tutustunut unettomuuden omahoito-ohjelman harjoituksiin. Nyt siirrytään viimeiseen osioon. Opit lisää hyvän unen edellytyksistä ja elintavoista, jotka tukevat laadukasta unta.

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.

Unta voi huoltaa monin keinoin. Unen huoltoon kuuluvat säännöllisen rytmin noudattaminen, elintapojen tarkastaminen, iltarutiinit sekä tässä omahoito-ohjelmassa esitellyt harjoitukset.

Muista, että kaikki mitä teet tai jätät tekemättä valveillaolon aikana vaikuttaa yöuniisi. Unen huolto on koko vuorokauden asia.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös unta tukevien tapojen ja ajatusten oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten paikoissa, joissa jalat eivät ylety pohjaan.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.