Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Omahoito-ohjelman päättäminen

Usein unetonta kiinnostaa se, milloin unettomuus helpottaa. On hyvä pitää mielessä, että halu muutokselle, tehdyt harjoitukset ja hyvää unta tukevat valinnat ovat jo merkittäviä onnistumisia.

Harjoittelua jatkamalla unirytmi muuttuu säännöllisemmäksi ja tyydyttävämmäksi. Lopulta voit nukkua luonnollisesti ilman harjoituksia. Voit kuitenkin pitää harjoitukset osana arkeasi pitkäänkin. Mitä pidempään harjoituksia teet, sitä helpommaksi niiden tekeminen muuttuu.

Tyydyttävä uni riittää

Oman nukkumistavoitteen realistisuutta on hyvä arvioida. Monilla on käsitys, että hyvä nukkuja nukahtaa välittömästi sänkyyn mennessään ja nukkuu tasaisesti koko yön. Harva kuitenkaan nukkuu niin.

Unesi ei välttämättä tule juuri kuvitelmiesi kaltaiseksi. Se on syytä hyväksyä. On kuitenkin täysin mahdollista ja jopa hyvin todennäköistä saavuttaa sellainen hyvä ja tyydyttävä uni, jonka jälkeen olo on virkeä.

Muutos vie aikaa

Tällä hetkellä olet unirytmin muutosvaiheessa, eikä sinun tule lannistua, jos uni ei ole vielä muuttunut ihanteelliseksi. Tämä on tavallista. Vanhojen tapojen ja tottumusten muuttaminen vie aikaa.

Muista

Vaikeuksien ilmaantuessa saatat todistella itsellesi, että työskentelystä ei ole ollut mitään hyötyä.

Ajan myötä työskentely palkitsee. Sitä odotellessa on tärkeää pitää yllä uskoa muutokseen ja omaan työskentelyyn.