Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

En balanserad vardag är en förutsättning för god sömn.

Du har nu bekantat dig med övningarna i egenvårdsprogrammet för sömnlöshet. Nu går vi vidare till den sista delen. Du lär dig mer om förutsättningarna för god sömn och levnadssätt som stöder god sömn.

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du några verktyg och övningar i det här programmet som du tyckte var användbara för dig. När man återhämtar sig är det viktigt att fokusera på det som händer nu och vad som kommer att hända.

Det finns många sätt att upprätthålla sömnen. Sömnunderhåll inkluderar att följa en regelbunden rytm, granska levnadssätt, ha kvällsrutiner samt de övningar som presenteras i detta egenvårdsprogram.

Kom ihåg att allt du gör eller låter bli att göra medan du är vaken påverkar din nattsömn. Sömnunderhåll är en fråga för hela dagen.

Övning ger färdighet

Som vid all inlärning av nya färdigheter är det viktigt att fortsätta öva, också i fråga om metoder och tankar som stöder sömnen. Genom att öva på att använda verktygen som du lärt dig i detta egenvårdsprogram i lätta situationer, så hjälper de dig efter hand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta överhanden.

Träning kan jämföras med att lära sig simma

När du lär dig simma måste du lära dig tekniken på grunt vatten och sedan kan du träna på djupare vatten under trygga omständigheter. När dina kunskaper är tillräckligt goda kan du också simma i mer krävande omgivningar, t.ex. på platser där fötterna inte når botten.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du belönar dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat på en viss färdighet till exempel i en vecka.

Fundera ut en lämplig belöning till dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på sin favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.