Siirry pääsisältöön

Opioidikorvaushoito ja fyysinen terveys

Opioidikorvaushoidossa olevien fyysistä terveyttä on hoidettava huolella. Korvaushoidon asiakkaiden tulee saada tietoa fyysiseen terveyteen liittyvistä asioista. Asianmukaista hoitoa tulee saada tarpeen mukaan.

Hepatiitit ja HIV

Tartuntatautien asianmukainen tutkiminen ja hoito on osa korvaushoitoa. Terveysneuvonnalla ehkäistään HIV:n ja hepatiittien tarttumista. 

A- ja B-hepatiitti 

Veriteitse tarttuvien tautien ehkäisemiseksi kaikille korvaushoitopotilaille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotuksia. B-hepatiittirokotus suositellaan annettavaksi kaikille huumeita käyttäville henkilöille.

Sekä käyttäjä itse että hänen välittömät läheisensä ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotussarjaan.

C-hepatiitti 

C-hepatiitin hoito on yhdistettävissä osaksi korvaushoitoa. 

Päihteiden käytön täytyy olla siinä määrin hallinnassa, että hepatiittihoitoon liittyvät laboratoriokäynnit sekä lääkityksestä huolehtiminen onnistuvat. 

HIV

HIV-tartunnalta kannattaa suojautua. Puhtaiden pistosvälineiden vaihto vähentää HIV-tartuntojen määrää.

Hammashoito 

Opioidikorvaushoitolääkitys saattaa aiheuttaa suun kuivumista ja siksi lisätä esimerkiksi hampaiden reikiintymistä. Suun terveydestä on tärkeää pitää huolta. Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti.

Monessa hoitopaikassa tarjotaan asiakkaille fluorivalmistetta korvaushoitolääkkeen annostelun jälkeen hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi. 

Kivunhoito 

Korvaushoitolääkkeet ovat kivunhoitoonkin tarkoitettuja vahvoja opiaatteja. Ne eivät kuitenkaan yksinään riitä takaamaan riittävää jatkuvaa kivunlievitystä. Kroonisesta kipuoireyhtymästä kärsivien kivunhoidosta vastaa pääsääntöisesti terveyskeskus.  

Riippuvuutta aiheuttavia lääkityksiä tulee välttää päihteistä riippuvaisten henkilöiden kivunhoidossa, jotta riippuvuuden hoitaminen tai siitä toipuminen ei vaikeudu.  

Kivunhoidossa tulee harkita myös lääkkeettömiä hoitokeinoja, kuten fysioterapiaa. 

Tupakointi 

Tupakoinnin lopettaminen vähentää fyysisten ja psyykkisten sairauksien riskiä sekä pidentää elinikää. Tupakoinnin lopettaminen on keskeisin sairauksien ja kuoleman riskiä vähentävä keino.  

Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja stressiä. 

Seksuaaliterveys 

Alkoholin, tupakan ja muiden päihteiden välttäminen sekä terveelliset elämäntavat ovat merkittäviä tekijöitä myös seksuaaliterveyden ylläpidossa.  

Opioidikorvaushoito ja testosteronitaso 

Kaikki opioidit alentavat testosteronipitoisuutta. Se voi näkyä esimerkiksi seksuaalisen kiinnostuksen vähenemisenä tai impotenssioireina. Pitkään jatkuessaan alhainen testosteronipitoisuus voi johtaa esimerkiksi lihasten heikkouteen ja karvoituksen vähenemiseen.  

Muutokset testosteronipitoisuuksissa eivät ole suoraan yhteydessä opioidikorvaushoidon annokseen. Vaikutukset ovat yksilöllisiä. 

Ehkäisyneuvonta 

Raskautta suunniteltaessa korvaushoidon tulisi olla hyvässä hoitotasapainossa. Ehkäisyneuvontaa saa kaikissa korvaushoidon vaiheissa. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös