Skip to main content

Psykosens faser

Tags: Psykos

De olika faserna i en psykotisk sjukdom och sjukdomens längd är mycket individuella. 

Den här sidan har fått ett märke för lättläst text, vilket är ett intyg på att texten är lättläst.

Faserna i en psykotisk sjukdom

Erfarenhetsexperter berättar

"När jag blev intagen på sjukhus förstod jag inte alls varför. Jag kände själv att allt är bra och jag är frisk. När vi sedan pratade, insåg jag att allt inte var riktigt bra."

- Päivi 

"När jag kände att jag mådde riktigt bra och allt var fint, slutade jag ta medicin över en natt. Livet löpte bra den första månaden. Jag skötte mitt jobb och tänkte att det är ett tecken på att allt är bra. Efteråt insåg jag att det inte var något liv alls."

- Sami 

"Återfallen har orsakats av att jag låtit bli att äta mina mediciner, isolerat mig, använt rusmedel och lidit av sömnlöshet. Lyckligtvis får man vård om man behöver det igen.

Först kändes allting hopplöst, men efteråt kändes det bra att jag var i skick igen. Det är viktigt att tro på att allt kommer att ordna sig. Det gäller att hålla i minnet att psykosen är ett övergående tillstånd."

- Aaron 

"Återhämtningen sker inte på en dag, vecka eller månad. Och det kräver viljestyrka."

- Päivi 

"Även om man får mycket hjälp, börjar återhämtningen med dig själv och kräver att du satsar på den. Du får göra minst hälften själv."

- Teemu 

Tags: Psykos

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtester

Med hjälp av symtomtestet kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Resultaten ger dig också tips om vad du ska göra härnäst.

Egenvårdsprogram

Med hjälp av egenvårdsprogrammen kan du förbättra ditt välbefinnande om du är bekymrad över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom. I egenvårdsprogrammet finns information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapier

Nätterapi bygger på ett självständigt arbetssätt på nätet. En nätterapeut som är specialiserad på dina symtom ger dig respons på dina övningar och svarar på frågor som dyker upp. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av