Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tästä osiosta löydät erilaisia harjoituksia. 

Elämän matkalla tarvitaan välineitä, joiden avulla voi suunnistaa ja toimia haastavissa tilanteissa. Kyse on taidoista sekä kyvystä soveltaa opittuja keinoja uusiin tilanteisiin.

Tämän omahoito-ohjelman seuraavissa osioissa on koottu erilaisia välineitä matkallesi.

  • Tarkastelet ensin omaa historiaasi ja käsityksiäsi elämästäsi.
  • Sitten harjoittelet ottamaan etäisyyttä omiin ajatuksiisi, jotka koskevat itseäsi. Tämä on tärkeää, koska joskus ajatukset vievät huomion pois sinulle tärkeistä asioista.
  • Sen jälkeen opettelet tunnistamaan, millainen haluaisit olla ja millaisiin asioihin haluaisit omassa elämässäsi keskittyä.
  • Opit myös suunnittelemaan toimintaasi käyttäen kompassina omia arvojasi.

Käytä myös luovuuttasi ja etsi juuri sinulle parhaiten toimivia välineitä, joista on apua eri suuntien ja reittien kokeiluun sekä haasteiden käsittelyyn.

Tee tehtäviä sen mukaan, mitkä tehtävät tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi. 

Miksi harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa? 

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. Onkin siis ehdottoman tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.  

Miten harjoituksia tehdään? 

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä. Harjoitukset, jotka koit erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.