Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Tavoitteiden suunnittelu

Arvot antavat kulkusuunnan. Usein on kuitenkin hyvä määritellä myös konkreettisia tavoitteita ja suunnitella askelia niitä kohti. Omien voimavarojen ja haasteiden tunteminen auttaa suunnittelussa.

Tavoitteet motivoivat ja auttavat käytännössä elämään sellaista elämää kuin haluaa. Tavoitteet voivat olla pieniä tai isoja. Ne voivat toteutua pitkällä tai lyhyellä aikavälillä.

Muista kuitenkin, että elämässä kyse on enemmän matkalla olemisesta kuin perille tulemisesta. Tavoitteet voivat vaihtua, ja niitä voi aina korjata. Elämän ei myöskään tarvitse täyttyä tavoitteista. Käytä niitä siinä määrin kuin sinulle vaikuttaa toimivalta, ja nauti matkasta!

Pohdi

Kuvittele, että olisit lähdössä ystäviesi kanssa patikoimaan tunturille. Olette suunnitelleet reitin ja varustautuneet hyvin. Päivä on kaunis, ja olette valmiina lähtemään matkaan. Lämmittelette lihaksianne, ja huomaat mukavan jännityksentunteen vatsassasi. Tästä tulee hieno seikkailu!

Yhtäkkiä lähellenne kurvaa auto. Mukavan oloinen nainen huikkaa teille: ”Minä voin heittää teidät huipulle mukavasti autolla!” Ottaisitko tarjouksen vastaan?

Moni meistä haluaisi nauttia vuorelle kiipeämiseen liittyvästä matkasta itsessään. Perille saapuminen on vain osa seikkailua.

Harjoitus: Omien askelten suunnittelu

Tavoite

Opit suunnittelemaan omaa toimintaasi omien arvojesi mukaiseksi.

Ohje

Seuraava askel on pohtia, miten voit tuoda itsellesi tärkeitä asioita arkeesi jo nyt. Voit tehdä tämän harjoituksen joko piirtämällä vihkoosi tai kirjoittamalla vastaukset alta löytyviin ruutuihin.

Valitse seuraavaksi jokin sellainen sinulle mielekäs tavoite, jota kohti voit lähteä kulkemaan. Hyödynnä aiempien harjoitusten pohdintoja sinulle tärkeistä asioista ja omista vahvuuksistasi.

Pyri valitsemaan sellainen tavoite, joka on selkeä ja realistinen. Pohdi myös, mitä toivot tämän tavoitteen mahdollistavan. Kertooko tämä tavoite siitä, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä?

Kokeile sitten oman matkan suunnittelua askel kerrallaan. Kirjaa alta löytyvän kuvan mukaisesti väliaskeleita, joita voisit ottaa edetäksesi pala kerrallaan kohti tavoitetta. Tee itsellesi esimerkiksi puhelimesi kalenteriin suunnitelma askelten ottamiseksi.

Tähän harjoitukseen voit palata aina uudestaan eri tilanteissa.

Tavoite

Minne olet matkalla?

Loading ...

Askeleet

Kirjoita ainakin neljä askelta, jotka vievät sinut askel kerrallaan kohti tätä tavoitetta.

Loading ...