Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tämä ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi sen suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja työstää elämäntilannettasi näin pitkälle!

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta apua ja neuvoja, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Tässä osiossa suunnataan lyhyesti huomiota tulevaan ja kerrataan opittua.

Ole läsnä tässä hetkessä 

On tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen. Nykyinen elämä menee ohi, jos kaikki aikasi menee menneiden murehtimiseen tai tulevaisuuden pelkäämiseen. 

Suhtaudu tulevaisuuteen toiveikkaasti 

Nykyhetkessä läsnä olemisen lisäksi kannattaa tulevaisuuteen suhtautua avoimesti. Et voi tietää, mitä on tulossa. 

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun olet saavuttanut riittävän hyvän uimataidon, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten paikoissa, joissa jalat eivät ylety pohjaan.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Voit kokeilla palkita itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä taitoa esimerkiksi kolmesti.  

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto, kaverille soittaminen tai mikä tahansa myönteisen palautteen antaminen itselle. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.