Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Vapaudu ajatusten otteesta

Käsityksiin itsestä ja omasta elämästä vaikuttavat moninaiset asiat. Käsitykset voivat muodostua nopeasti, ja joskus ne eivät ole hyödyllisiä eivätkä vastaa todellisuutta.

Ajatukset eivät itsessään ole tosiasioita. Mielellä on tapana vertailla, arvioida ja ennakoida erilaisia tapahtumia. Monissa tilanteissa tästä on hyötyä, mutta joskus myös haittaa.

Esimerkkejä haitallisista ajatuksista:

 • Ajatus ”en ole riittävän fiksu, joten en onnistu kuitenkaan” saattaa houkutella välttämään hankalalta tuntuvia asioita.
 • Ajatus ”en ole yhtä hyvännäköinen tai kiinnostava kuin muut” saattaa houkutella vetäytymään kanssakäymisestä muiden kanssa.

Joskus kielteiset ajatukset ovat niin vakuuttavia, että niitä saattaa pitää ehdottomana totuutena. Voit kokeilla väitellä oman mielesi kanssa, mutta et välttämättä onnistu vakuuttamaan sitä siitä, että ikävät ajatukset eivät pidä paikkaansa.

Siksi usein on hyvä pohtia, onko ajatukseen keskittyminen itselle hyödyllistä. Voitko tehdä itselle tärkeitä asioita ja elää omannäköistä elämää ajatuksesta huolimatta? Tämä voi samalla antaa tilaa myös myönteisemmille ajatuksille.

Tämän sivun kahdessa harjoituksessa opetellaan ottamaan välimatkaa omiin ajatuksiin. Voit ajatella harjoituksia ikään kuin aikalisänä. Kun virta uhkaa viedä sinut väärään suuntaan, voit hetkeksi pysähtyä elämäsi joen rannalle.                                                                                                                                                                         

Harjoitus: Ajatusten havainnointi

Tavoite

Opit havainnoimaan omien ajatustesi virtaa.

Ohje

Lue ensin ohje läpi siten, että pystyt tekemään harjoituksen. Tee harjoitus mukavassa asennossa silmät suljettuina.

 1. Kuvittele, että istut elämäsi joen rannalla ja puusta putoaa lehtiä jokeen.
 2. Kuvittele, että putoavat lehdet ovat ajatuksiasi, jotka kulkevat virran mukana. Ne tulevat ja menevät.
 3. Millaisia ajatuksia huomaat juuri nyt putoavan virtaan?
 4. Millaisia tunteita ne herättävät?
 5. Haluatko pohtia ajatusta enemmän, vai voitko antaa sen mennä virran mukana?

Harjoitus: Välimatkaa arvioihin itsestä

Tavoite

Opit ottamaan välimatkaa ajatuksiisi.

Ohje

Omien ajatusten katsominen etäämpää antaa sinulle tilaa nähdä ajatukset vain ajatuksina, joiden mukaisesti ei ole pakko toimia.

Pohdi, millaiset arviot tai uskomukset itsestäsi aiheuttavat sinulle pahaa mieltä. Harjoittele sitten välimatkan ottamista seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Tätä harjoitusta on hyvä tehdä toistuvasti silloin, kun tunnistat ikäviä itseäsi koskevia ajatuksia. Huomioi, että tarkoitus ei ole päästä ajatuksesta eroon tai poistaa siihen liittyvää ikävää tunnetta. Tarkoitus on ottaa siihen vähän etäisyyttä.

 1. Tunnista ajatus, esimerkiksi: ”Minä olen tyhmä.”
 2. Sano sitten ääneen tai mielessäsi: ”Minulla on ajatus, että olen tyhmä.”
 3. Lisää sitten mukaan havaitsija, ja sano taas ääneen tai mielessäsi: ”Minä huomaan, että minulla on ajatus, että olen tyhmä.”
 • Huomaatko mitään muutosta siinä, miten suhtaudut ajatukseen?
 • Mitä tekisit nyt, jos tämä ajatus ei vaivaisi sinua?
 • Millä muulla tavoin voisit ajatella asiasta?
 • Voitko sallia ajatuksen kulkea mukanasi ilman, että annat sen vaikuttaa toimintaasi liikaa?

Muista, että itselle tärkeitä asioita kohti meneminen avaa mahdollisuuden myös myönteisille ajatuksille itsestä ja omasta elämästä.