Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

5. Rakenna iltarutiini 

Säännölliset, toistuvat ja positiivista vuorovaikutusta sisältävät iltarutiinit tuovat lapselle turvallisuudentunnetta ennen yöllistä eroa vanhemmasta. Valitse iltarutiiniin sellaisia toimia, jotka sopivat juuri sinun lapsellesi ja rauhoittavat häntä.

Iltarutiinit auttavat lasta irtaantumaan päivän äänimaailmasta, valoista ja aktiivisesta vuorovaikutuksesta. Ne tukevat lapsen siirtymistä yön lepoon. Iltarutiinien rakentaminen kannattaa aloittaa jo vauvaiässä. 

Mitä iltarutiini sisältää? 

Iltarutiinit sisältävät sekä iltatoimet että vuorovaikutusta vanhemman kanssa. Nämä yhdessä auttavat lasta laskemaan vireystasoa ja valmistavat häntä lähestyvään nukkumaanmenoon.  

Varaa iltoihin riittävästi aikaa rauhoittumista varten. Ohjaa lasta rauhallisempien leikkien ja toimien pariin uniajan lähestyessä.  

Kun iltarutiini on ajoitettu lähelle lapsen tavallista uniaikaa, yhdistyy se lapsen mielessä nukkumiseen ja tukee nukkumaanmenoa. 

Jokaisessa perheessä on omanlaisensa iltarutiini. Siihen voi kuulua esimerkiksi  

  • iltapala  
  • iltapesut  
  • iltakylpy tai -suihku 
  • lukutuokio 
  • iltalaulu tai loru 
  • musiikin kuuntelu 
  • juttelu 
  • päivän tapahtumien muistelu 
  • sylissä pitäminen 
  • silittely 
  • jalkapohjien hipsuttelu 

Huomioi iltarutiinia suunnitellessasi 

Huolet ja pelot voivat vaikeuttaa lapsen nukahtamista ja altistaa yöheräilyille. Siksi päivän tapahtumista ja mahdollisista huolenaiheista on hyvä keskustella lapsen kanssa siten, että se ei tapahdu liian lähellä nukkumaanmenoa.  

Älylaitteet ja televisio voivat vaikeuttaa nukkumaan siirtymistä. Ne on hyvä sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älylaitteet on hyvä pitää makuuhuoneen ulkopuolella yön ajan. 

Laske lapsen vireystasoa 

Vireystason laskeminen nukahtamista tukevaksi on tärkeää. Jos lapsi ehtii kiihtyä, ylivirittyä tai itkeä väsymystään, voi hänen olla hankalaa rauhoittua uneen.  

Aikuisen on hyvä pyrkiä pysymään itse rauhallisena ja olla rauhoittavana aikuisena myös lapselle.  Pyri välttämään kieltosanoja ja niiden sijaan ohjaamaan lasta. Kerro rauhallisella, ohjaavalla äänensävyllä, mitä odotat lapsen tekevän.  

Harjoitus: Lapsen iltarutiini unen tukijana 

Tavoite

Rakennat perheelle oman iltarutiinin, joka auttaa lapsen suuntautumista nukkumaanmenoon ja tukee uneen rauhoittumista.  

Ohje 

Suunnittele aikuisjohtoinen, säännöllinen ja samana pysyvä iltarutiini, joka on lapsesi ikään sopiva. 

  • Rutiiniin sisältyy 4–7 elementtiä. Nämä ovat toimia, jotka rauhoittavat ja valmistavat lastasi nukkumaanmenoon. 
  • Valitse iltarutiiniin sellaisia elementtejä, jotka sopivat juuri sinun lapsellesi. Mieti, millaiset toimet illalla rauhoittavat ja mitkä taas virkistävät tai kiihdyttävät lastasi. 
  • Valitse iltarutiiniin ensisijaisesti lastasi rauhoittavia elementtejä. Mieti, missä järjestyksessä iltarutiini on tarkoituksenmukaista toteuttaa, jotta se auttaa parhaiten lasta rauhoittumaan. Jos hammaspesu on lapselle vaikein, viimeksi jätettynä se kiihdyttää mahdollisesti jo rauhoittuneen lapsen.  

Voit käyttää alla olevaa listaa apuna iltarutiinin suunnittelussa: 

Toteuta iltarutiini joka ilta 30min–1h ennen nukkumaanmenoa, jotta se yhdistyy nukkumistapahtumaan.  

Varaa riittävästi aikaa kaikille elementin osille, ja vältä kiireen tuntua. Kiitä ja kehu lastasi onnistumisista. Tee tarvittaessa korjauksia iltarutiiniin ajoittumiseen tai sen elementteihin. 

Voit käyttää hyväksi myös tehtävän lopusta löytyvää pdf-liitettä, johon iltarutiinin voi rakentaa. Voit lisätä pohjaan myös kuvia ja käydä niiden avulla iltarutiinia läpi yhdessä lapsesi kanssa.  

Loading ...

Muista

On tärkeää kehua ja kiittää lasta siitä, että hän opettelee asioita ja toimii ohjeiden mukaisesti.  

Muista, että itsenäinen nukahtaminen on taito. Auta ja ole tukena, kun lapsi asteittain oppii itsenäistä nukahtamista.