Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

7. Opeta nukahtamaan itsenäisesti

Lapsi opettelee asteittain nukahtamaan itsenäisesti iltaisin sekä yöheräilyiden yhteydessä. Itsenäisen nukahtamisen taito on yksi taito muiden taitojen joukossa. Sitä voi siis opettaa ja harjoitella.

Useimmiten lapset nukahtavat alle 20 minuutissa iltarutiinin päättymisestä. Tavoitteena on, ettei lapsen nukahtaminen kestäisi 30 minuuttia pidempään muulloin kuin satunnaisesti. Satunnaiset nukahtamisvaikeudet liittyvät useimmiten edeltävän päivän tapahtumiin tai sairastumisiin.  

Jos lapsesi ei osaa nukahtaa iltaisin itse, voitte harjoitella yhdessä itsenäisen nukahtamisen taitoa. 

Miten itsenäisen nukahtamisen taitoa opetetaan? 

Lapset oppivat itsenäistä nukahtamista vanhempien avulla.  

Itsenäistä nukahtamista harjoitellaan ensin iltaisin. Iltarutiinien päätteeksi voit peitellä lapsen nukahtamaan omaan vuoteeseensa. Läsnäololla, rauhallisuudella ja läheisyydellä vanhempi viestittää, että omaan vuoteeseen on turvallista nukahtaa.  

Tassutus 

Vanhempi voi rauhoitella lasta tarvittaessa silittelemällä ilman, että ottaa lasta vuoteesta pois. Lapsi saa tällöin turvaa aikuisen painavasta ja rauhallisesti silittävästä kämmenestä.  

Tuolimenetelmä 

Jos lapsi kaipaa nukahtamistilanteessa vanhemman läsnäoloa, voidaan itsenäistä iltanukahtamista harjoitella tuolimenetelmällä. Aluksi vanhempi istuu lapsen vierellä ja auttaa lasta nukahtamaan. Vähitellen vanhempi siirtyy tuolin kanssa kauemmas ja antaa lapselle enemmän tilaa nukahtaa itse.  

 Harjoitus: Tue itsenäisen iltanukahtamisen taitoa (yli 6kk ikäisille) 

Tavoite

Harjoittelette itsenäisen iltanukahtamisen taitoa asteittain. 

Ohje

Seuraavia ohjeita voi alkaa käyttämään yli 6-kuukautisen lapsen kanssa, joka ei osaa vielä itsenäisesti nukahtaa. 

Huomioi seuraavat asiat ennen harjoittelun aloitusta 

  • Varmista ensin, että lapsi on terve. 
  • Varmista, ettei lapsen nukkumisympäristössä ole unta haittaavia tekijöitä. 
  • Tarkista, että lapsen unirytmi on säännöllinen.  
  • Tarkista, että lapsi nukkuu riittävästi yöllä ja päivällä.  
  • Huolehdi, että lapsi on jo tottunut perheenne iltarutiineihin, jotka tuovat turvallisuutta ja auttavat irtautumaan vanhemmasta. 

Miten aloittaa itsenäisen iltanukahtamisen harjoittelu? 

  1. Peittele lapsi iltarutiinin päätteeksi vuoteeseen.  
  2. Silittele tai tassuttele häntä hetki.  
  3. Kun lapsi on rauhoittunut, anna hänen yrittää nukahtamista itse. Voit olla vieressä tai lähellä, mutta vältä suoraa kontaktia tai koskettamista, jotta lapsella on tilaa harjoitella nukahtamista itsenäisesti.  
  4. Jos lapsi alkaa itkeä, voit silitellä häntä lisää. Jos tämä ei auta vaan lapsi hätääntyy, voit ottaa lapsen hetkeksi syliin ja rauhoitella häntä sylissä. Pyri kuitenkin laskemaan lapsi takaisin omaan vuoteeseen ennen kuin hän ehtii nukahtaa.  

Muista

Rauhoittele lasta tarvittaessa, mutta pyri samalla antamaan hänelle tilaa nukahtaa itse.