Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä ovat vuorokausirytmin häiriöt?

Vuorokausirytmin häiriöt ovat tavallisia noin puolen vuoden iästä alkaen aina nuoruusikään saakka.

Vuorokausirytmin häiriöt

Vuorokausirytmin häiriöillä tarkoitetaan sitä, että lapsen uni ajoittuu perheen tai lapsen arkirytmin kannalta väärin. Unirytmi voi myös olla liian epäsäännöllinen.

 Epäsäännöllinen unirytmi altistaa muille unihäiriöille.

Unirytmin kehityksen viivästyminen

Pienillä lapsilla vuorokausirytmin kehitys voi viivästyä. Lapsi saattaa nukkua päivällä liian paljon ikään ja unentarpeeseen nähden. Kyse voi olla myös siitä, että lapsen unirytmi on vielä vakiintumaton.

Tämä vaikuttaa lapsen nukkumiseen yöllä ja voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, yöheräilyä ja unen laadun heikkenemistä.

Viivästynyt unirytmi

Jos unirytmi on liian myöhäinen, voi lapsi olla haluton menemään ajoissa nukkumaan tai hänellä voi olla vaikeuksia nukahtaa. Viivästyneestä unijaksosta kärsivän lapsen on vaikea herätä aamuisin. Hän voi myös olla herätessään väsynyt ja ärtyisä. 

Aikaistunut unirytmi

Mikäli lapsen unirytmi on aikaistunut, on lapsi jo alkuillasta väsynyt eikä hän jaksa valvoa. Lapsi nukahtaa helposti iltaisin ja herää aamulla aikaisin. Lapsen liian aikainen unirytmi voi olla ongelma, jos se poikkeaa merkittävästi muun perheen rytmistä.

Miten toimia?

Vuorokausirytmin häiriöitä hoidetaan huolehtimalla oikeanlaisista nukkumis- ja valaistusolosuhteista. Tämän lisäksi unirytmiä korjataan asteittain toivottuun suuntaan. 

Omahoito-ohjelman harjoituksissa voit arvioida lapsellesi sopivaa vuorokausirytmiä eli onko lapsesi luonnostaan ilta -vai aamu-uninen ja tarvitseeko hän unta paljon vai vähän.

Nämä biologiset ominaisuudet on hyvä ottaa huomioon univaikeutta hoidettaessa. Harjoitusten avulla voit myös korjata vuorokausirytmiä asteittain toivottuun suuntaan.