Egenvårdsprogram
Lånar du ut eller ger pengar till andra?
Ofta lånar man ut eller ger bort pengar till nära släktingar, vänner eller andra personer som står en nära. Många vill stötta sina vuxna barn ekonomiskt.
Påtryckningar och tvång
Det kan också vara så att man är med om en situation där någon utövar påtryckningar och tvingar en att ge pengar. Ofta ökar påtryckningarna gradvis. Till en början kan det vara svårt att märka eller upptäcka det. Situationen väcker skam och skuld, vilket gör det svårt att söka hjälp.
Men alla har rätt att ta hand om sig själv och fatta beslut om sina pengar.
Det kan vara svårt att sluta låna ut och ge bort pengar
När man har gett bort och lånat ut pengar under lång tid är det ofta svårt att sluta med det. Det kan kännas svårt att sluta, trots att man har gjort det frivilligt. Ofta har den som får pengar viktiga behov som hen berättar att hen kan fylla med hjälp av din hjälp. Det kan vara sant.
Du kanske har märkt att dina pengar inte räcker. Du kanske redan har försökt sluta ge pengar. Du kan ha planerat att föra det på tal. Då du fick kännedom om situationen kanske den andras behov av hjälp väckte en vilja hos dig att hjälpa till, och så glömde du bort din egen situation.
Att ge pengar löser inte problemet
Att någon konstant lånar pengar kan också vara ett tecken på att den som lånar pengar har problem med sin konsumtion eller att sköta sin ekonomi. I stället för att ge eller donera pengar till hen kan man hänvisa hen till att läsa det här egenvårdsprogrammet och söka hjälp själv.
Kom ihåg
Du har rätt att ta hand om dig själv, även om det finns personer i din närhet som också behöver hjälp.