Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Raskaus ja vauva-aika on suurten psyykkisten muutosten aikaa. Siihen kuuluu moninaisia tunteita, jotka voivat olla voimakkaita ja vaihtelevia. Synnytys ja vauva-aika voi hermostuttaa ja pelottaakin.

Tunteesi voivat olla ristiriitaisia

Jokainen raskaus voi herättää ristiriitaisia tunteita. Mielessä olevat toiveet, tunteet ja ajatukset voivat olla keskenään jopa vastakkaisia.

  • Raskaus käynnistää muutoksia omissa rooleissa ja ihmissuhteissa sekä itselle tärkeiden asioiden toteuttamisessa. Myös hormonaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä muutoksia tapahtuu.
  • Vaikka vauva olisi odotettu ja asiat kohdallaan, voi synnytyksen jälkeinen aika olla rankkaa. Mielialat voivat vaihdella paljon.

Myös aikaisemmat traumaattiset kokemukset voivat nousta raskaus- ja vauva-aikana mieleen. Tähän liittyvä psyykkinen ahdinko voi olla hyvinkin voimakasta.

Muista

Tämä ohjelma antaa tietoa ja ymmärrystä niistä psyykkisistä kokemuksista ja tapahtumista, joita usein esiintyy raskaus- ja vauva-aikana kummallakin vanhemmalla. Saat tietoa siitä, miten voit itse vaikuttaa omaan ja vauvasi hyvinvointiin.