Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Rentoutusharjoituksia synnytystä varten

Rauhallinen ja syvä hengittäminen rauhoittaa kehoa ja mieltä myös synnytyksen aikana. Lihasten rentoutuminen auttaa synnytystä etenemään, ja hengityksen tasainen virtaus viestii mielellesi, että kaikki on hyvin.

Tietoinen rauhallinen hengitys on kehon tehokkain oma kivunlievitysmenetelmä. Kun onnistut hengittämään rauhallisesti, kehosi rentoutuu. Jos olet jännittynyt, tuntuvat supistukset kipeämmiltä ja seurauksena voi olla kivun ja jännityksen oravanpyörä. Siksi sinun olisi hyvä harjoitella rentoutumista ja hengitystä jo raskauden aikana.

On hyvä varata päivittäinen hetki rentoutumis- ja hengitysharjoituksille. Puoliso tai tukihenkilö voi osallistua harjoituksiin tai tukea sinua niissä. Erilaisia hengitystapoja kannattaa harjoitella jo raskauden aikana. Näin voit hyödyntää niitä itse synnytystilanteessa.

Lue alta erilaisista lyhyistä rentoutumisharjoituksista, joilla voit laukaista kehon jännitystä. Seuraavalta sivulta löydät pidempikestoisia harjoituksia.

Muista

Kyky rentoutua ja valjastaa hengitys kivun säätelyn tueksi antaa suojaavaa hallinnantunnetta, joka auttaa synnytyksen epävarmuuden ja tietämättömyyden keskellä.