Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Raskauteen ja synnytykseen valmistautuminen

Raskausaikana odottavan äidin mieli ja keho valmistautuvat tulevaan vanhemmuuteen. Äiti herkistyy jo odotusaikana tunteille ja kehon tuntemuksille. Se auttaa äitiä muodostamaan kiintymyssuhdetta kohtuvauvaan ja herkistää havainnoimaan vauvan viestejä tämän synnyttyä.

Muista

Vanhemmaksi tullessa on erityisen tärkeää pitää myös itsestä huolta, jotta jaksaa huolehtia vauvasta.

Jos ei ole itse saanut lapsena hyvää hoivaa, on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että itsellä on turvallisia ihmisiä auttamassa ja tukemassa. He voivat olla läheisiäsi tai ammattilaisia.

Miten valmistautua synnytykseen? 

Ennen synnytystä voi itseluottamusta vahvistaa esimerkiksi luomalla mielikuvia tulevasta synnytyksestä. Sitä voi tehdä joko yksin tai esimerkiksi kumppanin tai ystävän kanssa.  

Omien tunteiden, ajatusten ja kokemusten havainnointi sekä niiden jakaminen toisille auttaa valmistautumaan synnytykseen sekä henkisesti että konkreettisesti. 

Muista

Koska kukaan ei voi etukäteen varmistaa synnytyksensä kulkua, on luonnollista kokea synnytyksestä jännitystä ja epävarmuutta. Oman pelon sanoittaminen ja sen jakaminen toisille usein jo itsessään lisää turvallisuudentunnetta.