Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Baby blues

Baby bluesilla viitataan synnytyksen jälkeiseen lyhytkestoiseen alakuloon ja mielialan vaihteluun. Baby blues auttaa äitiä herkistymään vauvan tarpeille.

Mitä baby blues on?

Lähes jokainen synnyttänyt käy läpi jakson, jolloin mieliala heittelee jyrkästikin. Mielialan vaihtelut johtuvat hormonaalisista muutoksista, väsymyksestä ja odotusajan jännityksen purkautumisesta. Saatat itkeä ilman syytä ja tuntea syvää huolta vauvastasi. Saatat herkistyä monille asioille sekä kokea unihäiriöitä tai ruokahaluttomuutta. Tämä on täysin normaalia ja vaaratonta.

Baby blues auttaa äitiä mukautumaan uuteen elämäntilanteeseen ja olemaan läsnä vauvan tarpeille. Baby blues voi kestää muutamista tunneista pariin viikkoon. Jos oireet jatkuvat pidempään, pahenevat tai uusiutuvat, saattaa kyseessä olla synnytyksen jälkeinen masennus.

Lyhyt masennuskysely (PHQ-9)

Tällä Patient Health Questionnaire -masennuskyselyllä voit arvioida mahdollisia masennusoireitasi. Voit täyttää kyselyn riippumatta siitä, onko sinulla masennuksen diagnoosia vai ei.

Ohjeet

Lue tarkasti alta ohjeet kyselyyn vastaamisesta ja pisteiden laskemisesta.  

Voit vastata kyselyyn nimettömästi. Vastauksesi eivät tallennu.

Muista

Jos haluat terveydenhuollon ammattilaisen arvion tilanteestasi, olethan yhteydessä hoidostasi vastaavaan tahoon. 

Mikäli haluat vahingoittaa itseäsi tai muita, tulee sinun hakeutua ammattiavun piiriin välittömästi. Saat apua esimerkiksi hätänumerosta 112 tai valtakunnallisesta kriisipuhelimesta 09 2525 0111 (ruotsin kielellä 09 2525 0112). 

Valitse jokaisen kysymyksen alta vaihtoehto, joka kuvaa parhaiten tilannettasi ja tuntemuksiasi. Vastaa sen mukaan, miten olet tuntenut viimeisten kahden viikon aikana tämä päivä mukaan lukien.

Loading form ...

Pisteiden tulkinta

Näiden ohjeiden avulla voit tulkita saamasi pistemäärän. Klikkaa alta kohtaa, joka vastaa saamaasi pistemäärää.

Lähde: ​Kroencke, K., Spitzer, R., & Williams, J.B.W. (2001). The phq-9: Validity of a brief depression severity measure [Electronic version]. Journal of General Internal Medicine, 16(9), 606-13.

Muista

Vauva-aikana useimmilla vanhemmilla esiintyy tunteiden nopeaa vaihtelua, kuormittuneisuutta, uupuneisuutta ja itkuisuutta. Jos ahdistunut ja alakuloinen olo pitkittyy, voi kyse olla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.