Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Kuka minä olen nyt?

Moni tuore vanhempi kokee hämmennystä uudessa roolissaan vanhempana, lapsena ja kumppanina. Uudet roolit ja synnytyksestä palautuva keho voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Suuret elämänmuutokset herättävät usein ristiriitaisiakin tunteita. Saatat pohtia seuraavia asioita:

Kuka minä olen nyt?

Varsinkin äiti saattaa kokea menettäneensä koko entisen elämänsä. Voi tuntua jopa väärältä innostua asioista, jotka ovat tuottaneet iloa aiemmin: sekä fyysinen että psyykkinen poissaolo lapsen luota voi saada aikaan syyllisyydentunteita.

Hyvä vanhemmuus ei kuitenkaan vaadi jatkuvaa läsnäoloa, eikä ajatusten tarvitse pyöriä vain vauvan ympärillä. Vaikka pienen vauvan hoitaminen vaikuttaakin elämääsi kokonaisvaltaisesti, olet yhä sinä itse, oma persoonasi omine kiinnostuksenkohteinesi.

Vanhemmaksi tulo voi myös auttaa sinua löytämään arvojasi ja uusia kiinnostuksenkohteita. Elämä voi tuntua aiempaa merkityksellisemmältä myös niiden ansiosta.

Kehoni tuntuu vieraalta

Raskausaika ja synnytys voivat aiheuttaa isojakin fyysisiä muutoksia. Saatat kokea ne voimauttavina ja nauttia kehostasi. Voi myös olla, että koet surun- ja harmintunteita.

Molemmat näistä kokemuksista sekä kaikki välimuodot ovat täysin normaaleja. Vain sinä voit määritellä suhteesi omaan kehoosi. Vaikka kokisit haastavia tunteita, yritä silti arvostaa kehoasi: se on tehnyt ison ja tärkeän työn. Pidä kehostasi huolta, ravitse sitä hyvin ja anna sille sopivasti kuormitusta ja lepoa.

Anna sekä fyysiselle että psyykkiselle palautumiselle aikaa. Se, mitä tunnet kehoasi kohtaan nyt, voi muuttua, kun aikaa kuluu. Pyydä tarvittaessa neuvolasta apua fyysiseen palautumiseen.

Vauvakupla

Vauvakuplaan uppoamisesta saatetaan joskus puhua negatiivisena asiana, joka häivyttää omaa minää ja kiinnostusta kuplan ulkopuolisiin asioihin.

Vauvakupla on kuitenkin tärkeää aikaa, jolloin vauvan ja vanhempien yhteys kehittyy. Siitä ei ole mikään kiire pois. Sinulla on oikeus nauttia vauvastasi ja tästä erityislaatuisesta ajasta.