Skip to main content

Egenvårdsprogram

8. Avslappningsövningar för förlossning

Lugn och djup andning lugnar kropp och själ även under förlossningen. Muskelavslappning hjälper förlossningen att gå framåt, och ett stadigt andningsflöde signalerar till dig att allt är bra.

Medveten lugn andning är kroppens mest effektiva smärtlindringsmetod. När du kan andas lugnt slappnar din kropp av. Om du är spänd kommer värkarna att vara mer smärtsamma och resultatet kan vara en ond cirkel av smärta och spänning. Därför skulle det vara bra för dig att öva avslappning och andning redan under graviditeten.

Det är bra att avsätta en stund per dag för avslappnings- och andningsövningar. Din partner eller stödperson kan delta i övningarna eller stödja dig i dem. Det lönar sig att öva olika andningssätt redan under graviditeten. På så sätt kan du dra nytta av dem under förlossningen.

Läs nedan om de olika korta avslappningsövningarna för att utlösa spänningar i kroppen. På nästa sida hittar du längre övningar.

Kom ihåg

Förmågan att slappna av och utnyttja andningen för att stödja smärtregleringen ger en skyddande känsla av kontroll som hjälper mitt i osäkerheten och okunskapen om förlossningen.