Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Tunteet ja kokemukset aiheuttavat fyysisiä tuntemuksia. Kehollisen tuntemuksen aiheuttaja voi olla yhdistelmä eri välittäjäaineita ja hormoneja.

Nämä kokemukset vaihtelevat yksilöiden välillä ja sen mukaan, mistä tunteesta on kyse.

Tunteet ja kokemukset voivat aiheuttaa elämää haittaavia kehollisia oireita sekä tuntemuksia, kuten ahdistuneisuutta. Näitä oireita voi purkaa ja helpottaa hengityksen ja rentoutumisen avulla.

Tarvitsetko muutosta?

Muutoksen perusta on löytää ne tavat, jotka toimivat ja edistävät hyvinvointiasi arjessa. On myös tärkeää kyseenalaistaa toimimattomat tavat ja löytää niiden tilalle uusia, paremmin toimivia tapoja.

Tarkastele arkeasi

Toteutuuko arjessasi riittävän usein säännöllinen ja kohtuullisen laadukas ruokailu, sopiva unen määrä sekä psyykkinen ja fyysinen turvallisuus? Voi olla hyötyä, jos jonkin aikaa rauhassa havainnoit päivärytmiäsi sekä arjessasi kokemaasi tyytyväisyyttä.

Pyri määrätietoisesti kohti tasapainoista päiväohjelmaa.​​​

Olenko ylikuormittunut?

Jos olet ylikuormittunut, kannattaa ensimmäiseksi pysähtyä ja pohtia, mitä voit tehdä tilanteen rauhoittamiseksi. Mikäli ajankäyttösi painottuu voimavaroja kuluttaviin asioihin, on sinun tarpeellista tarkastella ajankäyttöäsi ja arkeasi.

Muista

Tunteet ja kokemukset voivat aiheuttaa kehollisia oireita ja tuntemuksia, kuten ahdistuneisuutta. Näitä oireita voi purkaa ja helpottaa rentoutumisen ja hengityksen avulla.