Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Eroon turhasta murehtimisesta

Ajatukset eivät ole sellaisenaan tosiasioita, eivätkä ne aina ole hyödyllisiä. Etenkin vaikeiden tunteiden yhteydessä ajatukset ovat usein liioittelevia ja mustavalkoisia. Ajattelu on automaattista, joten voi olla vaikeaa huomata, jos on juuttunut ajatuksiin.

Mielesi saattaa juuttua menneisyyden ikäviin tapahtumiin tai uskotella, että jotain ikävää tulee tapahtumaan. Saatat ajatella, että tilanne on sietämätön tai toivoton. Mielesi saattaa syytellä sinua tai muita tai vaatia kohtuuttomia. Sillä on myös loputon kyky vertailla sinua muihin.

Ajatuksiin juuttuminen saattaa vaikeuttaa toimintaa ja lisätä ahdistusta.

Rauhoita ajatuksesi

Konkreettiset huolet aiheuttavat usein ahdistusta. Ahdistuneisuus kapeuttaa ajattelua. Siksi murehtiminen ja ajatuksiin juuttuminen on hyvä saada kuriin.

Ensimmäinen askel murehtimiseen liittyvien huolien vähentämisessä on oppia erottamaan nämä ajatukset tosiasioista. Esimerkiksi ajatus ”olen menettämässä mielenterveyteni” ei tarkoita, että niin on käynyt. Se tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että sinua joskus pelottaa ajatus siitä, että menettäisit mielenterveytesi.

Harjoitus: Huolien todennäköisyys

Tavoite

Opit tarkastelemaan huoliasi todenmukaisemmin ja arvioimaan niitä uudessa valossa.

Ohje

Yksi yleinen ajatusvirhe on ns. johtopäätöksiin hyppääminen. Valitse nyt jokin asia, joka huolettaa sinua tällä hetkellä. Pohdi sitten vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Loading ...