Skip to main content

Egenvårdsprogram

8. Slipp onödiga bekymmer

Tankar är inte fakta i sig, och de är inte alltid heller nyttiga. Särskilt i samband med svåra känslor är tankar ofta överdrivna och svartvita. Tänkandet är automatiskt, och därför kan det vara svårt att märka om man hakat fast i sina tankar.

Dina tankar kan fastna vid tråkiga händelser som du upplevt tidigare, eller så kan de få dig att tro att det kommer att hända någonting jobbigt Du kan börja tänka att situationen är outhärdlig eller hopplös. Inom dej kan du anklaga dig eller andra, eller ställa orimliga krav på dig. Du har också en oändlig förmåga att jämföra dig med andra.

När man fastnar i sina tankar, kan det bli svårare att handla, och samtidigt kan det hända att ångesten ökar.

Lugna dina tankar

Konkreta bekymmer orsakar ofta ångest. Ångest begränsar tänkandet. Därför är det viktigt att få sina bekymmer och påträngande tankar under kontroll.

Det första steget för att minska bekymren är att lära sig att skilja på orostankar och fakta. Till exempel tanken "jag håller på att förlora min psykiska hälsa" betyder inte att detta har hänt. Det betyder helt enkelt bara att du ibland är rädd för tanken att du håller på att bli psykiskt sjuk.

Övning: Sannolikheten för oron

Mål

Du lär dig att granska dina bekymmer mer trovärdigt och att se på dem på ett nytt sätt.

Anvisning

Ett vanligt tankefel är att dra förhastade slutsatser. Välj något som bekymrar dig just nu. Fundera sedan på svar på följande frågor.

Loading ...