Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

On monta asiaa, joita voit itse tehdä lievittääksesi huoliasi ja murheitasi.

Luotettavaan tietoon perehtymisen lisäksi on hyödyllistä harjoitella erilaisia taitoja ja keinoja, jotka vahvistavat itsetuntemusta sekä hallinnan- ja turvallisuudentunteita. Tässä osiossa pääset tutustumaan erilaisiin vaikuttaviksi todettuihin työkaluihin. 

Miten huolehtia itsestä ja kohtuvauvasta?

Oma hyvinvointisi on myös kohtuvauvan hyvinvoinnin lähtökohta. Siihen kannatta siis erityisesti panostaa.

  • Harjoittele tunnetaitoja, jotka tukevat hyvinvointiasi.
  • Pyri löytämään itsellesi sopivia keinoja, joilla voit vahvistaa hallinnantunnettasi.
  • Opettele hyväksymään erilaisia tunteita.
  • Vahvista taitoa kääntyä muiden puoleen. Muista, että luottaminen muihin tuen ja turvan lähteenä tulee raskauden edetessä entistä merkittävämmäksi.

Keinoja kohti muutosta 

Omia huolia voi opetella lievittämään. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija.  

Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada liiallinen pelontunne lievittymään. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.  

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet selvästi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.  

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. 

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.  

Miten harjoituksia tehdään? 

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. 

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä. 

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti. 

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle 

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. 

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä. 

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.