Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

*Läheisen työkaluja

Tällä sivulla on työkaluja synnyttävän läheisen rauhoittamisen tueksi. Kokeilkaa yhdessä, mitkä niistä tuntuvat teille sopivilta.

Toisen rauhoittaminen raskauden tai synnytyksen aikana 

Rauhoittava silitys 

Odottaja tai synnyttäjä käy makuulle kyljelleen. Kumppani tai tukihenkilö silittää rauhallisessa tahdissa selkää. Silitys kulkee päälaelta suoraan alaspäin kohti häntäluuta.  

Silityksen rauhoittavuutta vahvistaa sen rytmittäminen samaan tahtiin rauhoittavan uloshengityksen kanssa. 

Jalkateristä kiinni pitäminen 

Jalkateristä kiinni pitäminen vahvistaa monen kohdalla turvallisuuden- ja mielihyväntunteita. Odottaja tai synnyttäjä kohdistaa mielikuvissaan hengitystänsä jalkoihin.  

Haluttaessa jalkapohjia voi lempeästi hieroa tai kylmiä varpaita lämmittää. Kumppani tai tukihenkilö hengittää itse myös rauhalliseen tahtiin.  

Synnytykseen sopivat hierontatekniikat 

Synnytykseen sopivat hierontatekniikat tukevat rentoutumista, kivun lievitystä ja synnytyksen edistymistä. Sopivimmat hierontatekniikat riippuvat synnyttäjästä. Jokainen raskaana oleva voi kokea hieronnan eri tavoin.  

Kun tutustutte hierontatekniikoihin ennen synnytystä, voitte hyödyntää niitä myös synnyttäessä. Kätilöltä voi aina pyytää neuvoja ja ohjausta erilaisiin hierontatekniikoihin. 

Selkähieronta 

Hieronta selälle voi auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia. Se voi auttaa lievittämään selkäkipua, jota usein esiintyy synnytyksen aikana. 

Hieroja tai tukihenkilö voi käyttää sormenpäitä tai kämmeniä sekä tehdä pehmeitä liikkeitä pitkin selkärankaa ja lihaksia. 

Lantion ja lonkkien hieronta 

Lantion ja lonkkien hieronta voi auttaa rentouttamaan lantion alueen lihaksia ja niveliä. Se voi helpottaa vauvan liikkumista synnytyskanavassa. Hierontaa voidaan tehdä painelemalla ja pyörittelemällä pehmeästi lantion alueen lihaksia. 

Jalat ja jalkapohjat 

Hieronta jaloille ja jalkapohjille voi auttaa rentouttamaan koko kehoa synnytyksen aikana. Hieronta voi keskittyä erityisesti jalkapohjiin. Jalkapohjissa sijaitsee monia pisteitä, joiden uskotaan voivan lievittää kipua ja rentouttaa kehoa. 

Paine- ja akupainantatekniikat 

Paine- ja akupainantatekniikoilla voidaan stimuloida kehon pisteitä, joilla uskotaan olevan vaikutusta synnytyksen etenemiseen ja kivunlievitykseen. Esimerkiksi lantiopohjan alueen akupainantaa voi käyttää supistusten aikana.