Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur kan jag få hjälp med förlossningsrädsla? 

Fundera på vad du önskar utav förlossningen och vad du är rädd för.

När man identifierar de saker som skrämmer en kan man sedan försöka hantera dem. Man kan till exempel skaffa mer information om det man funderar på och diskutera oron med en expert eller närstående. 

Metoder för att lindra förlossningsrädsla 

Rädslor som inte är så starka kan man ofta hantera och bli av med själv. Man kan ofta lindra rädslan genom att skaffa mer information om det man oroar sig för samt genom att öva på avslappning. Dessutom lönar det sig att identifiera de sätt som hjälper en att slappna av och glömma sina bekymmer. 

Du kan till exempel ha nytta av:  

  • att öva på medveten närvaro dvs. mindfulness 
  • att motionera 
  • att lyssna på musik 
  • en varm dusch 
  • ett tyngdtäcke 
  • en kram 

Att diskutera om det svåra 

Det är viktigt att prata om sin rädsla med partnern eller andra närstående. Att kunna notera och beskriva sin rädsla och delge den med andra ökar ofta redan i sig trygghetskänslan.  

Rädslan kan även lindras av sig själv med tiden 

Rädslan kan även börja avta när förlossningen närmar sig. Kroppen och psyket så att säga vet att det snart är dags och kan ställa in sig på det.   

Att skaffa mer information 

Ett bra sätt att minska på belastningen som orsakas av graviditeten, förlossningen och det framtida föräldraskapet är att skaffa sig mer information om dessa. Du hittar pålitlig och tydlig information om graviditet och förlossning till exempel på Kvinnohusets webbplats.  

Att få ökad kunskap kan hjälpa en att strukturera sina tankar om förlossningen och det kommande föräldraskapet. På så sätt kan rädslorna lindras. 

Kunskapen hjälper en också att fatta viktiga beslut om förlossningen. Då man har kunskap och fått olika synvinklar kan man även bilda sig en tydligare uppfattning om hurdan förälder man själv hoppas kunna vara.   

Ett egenvårdsprogram för arbete på egen hand 

Ibland kan vi genom våra sätt att tänka eller bete oss försämra vårt välbefinnande. Om så är fallet, är det bra att bli medveten om det här. Då kan vi också ändra skadliga tanke- och beteendemönster. 

Därför är en central del av det här egenvårdsprogrammet att lära sig bearbeta tanke- och beteendemönster. Samtidigt lär du dig också att använda dig av medveten närvaro och avslappning. 

Du kan använda detta egenvårdsprogram  

  • på egen hand 
  • medan du väntar på övrig vård 
  • som stöd för övrig vård  
  • när den övriga vården avslutats 

Professionell hjälp 

Rådgivningen 

Det är alltid värt att nämna sin förlossningsrädsla på rådgivningen. På rådgivningen får du stöd och anvisningar samt vid behov en remiss för fortsatt vård, till exempel till en poliklinik för personer med förlossningsrädsla. Tjänsterna kan variera något i olika sjukvårdsdistrikt.    

En barnmorska eller specialist på förlossningsrädsla 

Om du redan har upplevt en svår förlossning kan du få hjälp av att kunna gå igenom händelsen med en yrkesperson. Det är bäst om du kan göra det med den barnmorska som vårdade dig. 

Att gå igenom och diskutera den tidigare förlossningen kan hjälpa dig att förstå dina känslor. Detta lindrar även ofta rädslorna inför den nya förlossningen och bidrar till att förlossningsupplevelsen denna gång blir bättre.  

En doula  

En doula har gått en utbildning för att kunna stöda mamman och familjen vid förlossningen och kan därmed fungera som en viktig stödperson.