Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkas graviditeten av förlossningsrädsla? 

Under graviditeten kan det uppstå en oro eller rädsla inför den kommande förlossningen eller spädbarnstiden.

Vanliga rädslor i samband med förlossning är:  

  • rädsla för förlossningssmärta 
  • rädsla för att förlora kontrollen och bli lämnad ensam 
  • rädsla för att det ska hända något hemskt eller oåterkalleligt åt barnet eller mamman under förlossningen.  

Upp till 10 % av de finländska blivande mammorna har en svår förlossningsrädsla. Cirka 14 % av föderskornas partner upplever en stark rädsla. Det är väldigt vanligt att vara lite rädd. 

Det är normalt att vara rädd 

Rädsla är en naturlig reaktion när du känner dig hotad av något. Rädsla är även en känsla som kan skydda. Rädsla kan hjälpa en att agera i en ny eller krävande situation.  

Ofta känns rädslan obehaglig och orsakar känslor av ångest. Den kan också orsaka fysiska reaktioner såsom en känsla av att kvävas, illamående, skakningar, svettning eller yrsel.

När är förlossningsrädslan stark? 

Symtom på svår förlossningsrädsla är till exempel:  

  • känslor av tröstlöshet 
  • man undviker att tänka på saken eller har ett mycket starkt behov av kontroll 
  • svåra stressymtom, såsom panikattacker 
  • långvarig sömnlöshet som inte orsakas av de fysiska graviditetssymtomen  

Du kan behöva hjälp med att hantera din rädsla om den är så intensiv att:  

  • du ständigt tänker på den 
  • den hindrar dig från att vara glad för graviditeten 
  • den hindrar dig från att tänka på den kommande förlossningen. 

Det lönar sig att nämna att man lider av förlossningsrädsla så tidigt som möjligt på mödrarådgivningen.  

Vad är en undvikandefälla? 

Förlossningsrädsla kan leda till en så kallad undvikandefälla. Det innebär att tankarna, känslorna och beteendet alla börjar påverka varandra och skapar en ond cirkel som förstärker känslan av osäkerhet. 

Undvikandefällan kan förhindra att man förbereder sig mentalt inför förlossningen. Därför är det viktigt att bryta den onda cirkeln.  

Känner du igen undvikandefällan i dig själv? 

  • När jag tänker på förlossningen blir jag ångestfylld och får till och med panikkänslor. Jag känner att jag inte kommer att klara det eller att jag inte kommer att kunna agera på rätt sätt. 
  • Jag undviker att tänka på förlossningen, vilket gör att jag under en stund mår bättre. Samtidigt förstärks tanken på att jag inte klarar av det.  
  • När jag undviker att tänka på förlossningen tröttar jag ut mig själv. Jag känner mig ännu mer hjälplös och rädd. 

Vilken inverkan rädslan har på parrelationen 

Förlossningsrädsla kan även påverka den eventuella parrelationen. Det kan vara svårt för partnern att förstå den blivande mammans starka rädsla och oro. Det kan kanske vara svårt att finna en gemensam glädje över graviditeten. 

Samtidigt upplever även många blivande mammors partner förlossningsrädsla, en del till och med en starkt. 

Det är viktigt att kunna tala öppet med varandra 

Vanligtvis blir situationen redan bättre av att man tillsammans diskuterar känslorna och rädslorna.  Anta inte att ni vet hur den andre känner sig. Prata om era tankar, känslor och rädslor.  

Det är viktigt att berätta för den andre vad man verkligen behöver. Du kan till exempel säga att du bara vill att hen ska lyssna utan att föreslå lösningar. Du kan också berätta för din partner vad hen kan göra för att öka din trygghetskänsla. 

Din partner kan känna sig ganska hjälplös och hen kan ha en känsla av att hen inte kan hjälpa tillräckligt. Om ni kommer överens om hur hen kan agera i rollen som stödperson så har ni sedan båda en viktig uppgift i förberedelsen inför förlossningen. Att diskutera och komma överens kan även leda till att er relation blir starkare. 

Kom ihåg

Om du inte har en partner eller din partner inte kan stötta dig känslomässigt är det viktigt att du får stöd för förlossningen från annat håll. Till exempel en doula eller en pålitlig närstående person kan stöda dig både före och under förlossningen.