Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad kan man göra för att må bättre?

Det går att främja det psykiska välbefinnandet genom att ta hand om sina grundläggande fysiska behov. Sömn, mat, motion och sexualitet är viktiga även i pensionsåldern. De är särskilt viktigt att ta hand om dem när en händelse eller situation belastar psyket.

Det är bra att bli medveten om vilka behov som kan uppstå när kroppen åldras.

Vila och sömn

Fokusera på att vila tillräckligt mycket. Om du lider av sömnlöshet ska du försöka ta itu med orsakerna.

Behovet av sömn minskar inte med åldern. Däremot är sömnen inte lika djup som tidigare. Exempel på faktorer som kan leda till insomningssvårigheter eller att man vaknar om nätterna är att man inte anstränger sig fysiskt tillräckligt mycket, att man tar tupplurar dagtid eller att man påverkas av sjukdomar, värk, oro och bekymmer.

Kost

När man blir äldre är det särskilt viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med näringsrik mat. Tillsätt protein till varje måltid. Kom ihåg att få i dig bra fetter.

Att äta mångsidigt upprätthåller jämvikten i kroppen. Att äta en god och näringsrik måltid kan höja sinnesstämningen avsevärt. Att inte få i sig tillräckligt med näring eller äta ohälsosamt har en negativ inverkan på sinnesstämningen.

Med åldern blir känslan av törst svagare, men vätskebehovet förblir oförändrat. Därför är det viktigt att se till att man dricker tillräckligt med vätska.

Motion

Motion spelar en viktig roll för hälsan, sinnesstämningen och funktionsförmågan i vardagen. Finn ett sätt att röra på dig som passar dig.

Lite motion är alltid bättre än ingen motion alls. När man motionerar under dagen så blir även sömnkvaliteten bättre.

Sexualitet

Sexualiteten kan ändras i olika skeden av livet, men det är en del av en under hela livets gång.

Sexualitet innebär mer än att ha lust eller sakna lust. Det handlar om partnerskap, beröring, tankar och fantasier. Det handlar om en vilja att bli accepterad och älskad.

I bästa fall ökar sexualiteten ens inre resurser och ork  i vardagen. Att undvika sexualitet eller orostankar kopplade till det kan ge upphov till psykiska problem.

Andlighet

Andlighet eller religiositet främjar välbefinnandet. Det kan ge tröst och hopp. Det kan också erbjuda en möjlighet att få kontakt med andra människor.

Forskning visar att människor upplever välbefinnande och en känsla av tillfredsställelse om de känner att de är en del av något större. Att vara religiös kan för vissa vara ett sätt att få den här typen av upplevelser. Andra uppnår samma slutresultat genom att engagera sig i filosofiska reflektioner, röra sig ute i naturen eller njuta av konst.

Nyfikenhet och nyinlärning

Har du märkt att det tar längre tid än vanligt att lära sig nya saker och att komma ihåg saker nu när du blivit äldre?

Även om en del av de kognitiva informationsbearbetningsprocesserna förändras så upphör inte förmågan att lära sig nya saker. Hjärnan innehåller mer information och livsexpertis än när man var yngre. Denna information kan dessutom kombineras på nya, kreativa sätt.

Kreativiteten, kunskapstörsten och viljan att förstå hur saker fungerar försvinner inte fastän man åldras. Världen är full av nya saker. Att vara nyfiken på nya saker gör att man håller sig alert.

Ta hand om ditt minne

Det finns mycket gemensamt mellan att ta hand om hjärnan och att ta hand om psyket. Både psyket och hjärnan behöver lagom med vila och stimulans. Det är bra att emellanåt bryta invanda mönster och göra saker på ett annat sätt än vad man är van med. Det piggar upp hjärnan och psyket.

Att lära sig nya saker och lösa olika uppgifter aktiverar minnet och ökar det psykiska välbefinnandet. Att utmana sina kunskaper och fördjupa sig i olika saker är väldigt bra metoder för att öka det psykiska välbefinnandet.

Man kan prova på saker även om de känns svåra, och göra dem lite långsammare. Att studera handlar om att få erfarenheter och insikter.

Livsveteranen berättar

“Prova på och lär dig nya saker. Det går att lära gamla hundar sitta, även om det kräver flera försök. Utveckla ett specialintresse. Var nyfiken och fördomsfri inför nya människor, kulturer och saker.”

Se videon nedan där volontären och stödpersonen Marjatta Inki-Lindström berättar om hur det är att lära sig nya saker.