Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad beror svartsjuka på?

Svartsjuka är en känsla som har utvecklats under evolutionens gång. Det finns flera olika orsaker till svartsjuka. Känslan förklaras av den svartsjuka partners personliga anledningar, situationen och samspelet i parförhållandet. Även kulturen påverkar hur svartsjukan tar sig uttryck.

Till näst presenteras olika orsaker till svartsjuka.

Evolutionära orsaker

Svartsjuka har uppstått i takt med artens utveckling. Enligt evolutionsteorin är det en känsla vars syfte är att skydda parförhållandet och familjebanden. Även djur uppvisar svartsjuka.

I värsta fall utgör svartsjuka däremot en risk för just de saker man försöker skydda: familjen och relationen med ens partner. Strävan efter att kontrollera sin partner kan skrämma partnern och leda till att hen tar avstånd. Svartsjuka kan förstöra en annars fungerande relation.

Kulturella orsaker

Den kulturella bakgrunden påverkar hur man upplever svartsjuka. I vissa kulturer är det mer accepterat att uttrycka svartsjuka än i andra. Uppfattningarna om parförhållandets gränser varierar också mellan olika kulturer.

I exempelvis Asien är det inte lika vanligt att uttrycka svartsjuka som i Europa och USA. I Latinamerika uttrycks i stället mycket svartsjuka eftersom det tolkas som ett uttryck för kärlek.

Det finns också olika subkulturer inom en och samma kultur, där inställningen till svartsjuka varierar.

Individuella orsaker

Ens tidigare erfarenheter av sociala relationer påverkar svartsjukan. Om man till exempel som barn har varit med om att en förälder har varit otrogen och de frustrerande konsekvenser det har haft kan det leda till att man lättare känner svartsjuka. Om man i tidigare förhållanden blivit sviken och övergiven så kan det göra en rädd för att man ska förlora även sin nuvarande partner.

Erfarenheter av sociala relationer i barndomen formar hurdana förväntningar man har på sina relationer. Utifrån dem bildas uppfattningen om ifall man kan lita på andra och ifall man kan känna sig viktig och älskad. Att upprepade gånger blivit sviken och känt sig otrygg kan leda till en rädsla för att bli övergiven och ökad svartsjuka.

Otrohet hos den som är svartsjuk

Något som i vissa fall kan ligga bakom obefogad svartsjuka är att den som är svartsjuk själv har varit otrogen eller att hen närmat sig andra men blivit avvisad. En person som fantiserar om att vara otrogen men inte accepterar den sidan hos sig själv kan projicera sina avsikter på partnern och sedan fördöma hen.

Svartsjuka kan också användas för att försöka dölja att man själv varit otrogen. Genom att obefogat beskylla sin partner försöker man själv komma undan.

Orsaker relaterade till parrelationen

Osäkerhet i parförhållandet kombinerat med att det handlar om en viktig relation ökar risken för svartsjuka.

Överdriven svartsjuka är ett problem för båda parter i ett förhållande. Svartsjukan kan även upprätthållas av att den ger parterna vissa fördelar. Man kan till exempel avsiktligt flirta med andra för att få sin partner att uttrycka kärlek och engagemang.

Att gräla om svartsjuka kan också vara ett sätt att undvika närhet. Men svartsjuka kan även ge förhållandet en positiv knuff framåt och erbjuda en möjlighet att uppleva passion och förhindra att parförhållandet går i gamla hjulspår.

Otrohetskris

Den vanligaste orsaken till svartsjuka är att ena partnern är otrogen. En otrohetskris är oftast en traumatisk upplevelse. Det kränker det grundläggande antagandet om att man kan lita på den andra, att hen finns där för en och att man själv räcker till för sin partner.

Det går att komma över otrohet, även om det är krävande. Det lönar sig att söka hjälp av en psykoterapeut eller psykolog som är specialiserad på parrelationer.