Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur ska man förhålla sig till svartsjuka?

Hur intensiva känslorna av svartsjuka är beror på hur man förhåller sig till känslan. Ifall man tänker att intensiva känslor är ett bevis på att det förekommer ett verkligt hot, så kan detta förstärka känslan ytterligare.

Ifall man är väldigt rädd för att förlora sin partner så kan det leda till att man även tänker att det finns en verklig risk för det.

Det kan vara svårt att stå ut med sin svartsjuka. Den kan kännas illavarslande, farlig eller okontrollerbar. Man kan uppleva att känslan är förbjuden och att den måste tryckas undan. Ju mer man försöker trycka undan känslan, desto mer gräver den sig fast.

Kärnföreställningar bakom svartsjuka

Svartsjuka hör ofta ihop med så kallade kärnföreställningar som man har om sig själv och andra. Kärnföreställningar är uppfattningar som formas i tidiga relationer om huruvida man själv räcker till för andra och om det går att lita på andra.

De här föreställningarna lär man sig redan som barn. Dessa tidigt inlärda kärnföreställningar och olika beteendetendenser kommer ofta upp till ytan i nära sociala relationer, såsom i ett parförhållande.

Problematiska kärnföreställningar

Kärnföreställningarna handlar om inlärd och upplevelsebaserad icke-verbal information som kan vara svår att uttrycka klart i sina tankar. Problematiska kärnföreställningar angående självet kan till exempel vara “det går inte att älska mig”, “det är något fel på mig” eller “jag har rätt till särbehandling”.

Skadliga kärnföreställningar angående andra personer kan till exempel vara “andra kommer att överge mig” eller “andra vill inte ha mig”.

Hur uppstår kärnföreställningar?

Ett barn som växer upp under gynnsamma förhållanden och som får sina behov bemötta tillräckligt konsekvent och kärleksfullt lär sig kärnföreställningar såsom "jag är bra och värd att bli omhändertagen" och "man kan oftast lita på andra".

Om en vuxen som vårdar barnet orsakar otrygghet eller är inkonsekvent eller avvisande mot barnet, så kan barnet få en negativ uppfattning om sig själv och andra människor. Detta kan visa sig i form av tankar såsom "jag är inte bra" och "det går inte att lita på andra".

Svartsjuka kan skapa trygghet

Ett barn som har blivit fientligt eller illa behandlat kan försöka skydda sig själv genom att själv använda sig av aggressiva och krävande metoder. Genom det här skadliga beteendet försöker barnet garantera sin egen säkerhet.

En svartsjuk person kan ha svårt att stå ut med osäkerhet. En svartsjuk persons oro kan utgöra en strävan efter att förbereda sig på överraskningar och förhindra att något hemskt händer. Det kan vara svårt att sluta vara svartsjuk, eftersom man samtidigt kan tänka att det skulle innebära risker.