Skip to main content

Egenvårdsprogram

Ovatko laskusi perinnässä?

Vaikka olisit jo velkaantunut ja saanut kirjeitä perintätoimistosta tai ulosotosta, älä hätäänny.

Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, voidaan se siirtää perintään. Kirje perintätoimistosta voi ahdistaa.

Kirjettä lukiessa voi tulla paniikintunne ja ajatus siitä, että lasku on maksettava heti, vaikka vuokra jäisi maksamatta. Kirje voi myös lamaannuttaa niin, että lykkää asian hoitamista ja jää kauhulla odottamaan jatkoa.

Molemmat reaktiot ovat yleisiä ja ymmärrettäviä. Siitä huolimatta ne ovat haitallisia.

Mitä tapahtuu, jos laskua ei maksa?

Tyypillisesti alkuperäinen laskuttaja lähettää ensin maksumuistutuksen tai muistutuksia. Mikäli laskua ei makseta tai maksusuunnitelmasta sovita, siirretään lasku perintätoimistolle.

Perintätoimistot ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä. Niiden tavoitteena on saada asiakas maksamaan lasku, ei selvittää hänen tilannettaan ja vaihtoehtojaan. Perintätoimistot pyrkivät yleensä jatkamaan perintää pidempään kuin alkuperäinen laskuttaja.

Perintälaskun maksaminen

Perintäkirjeiden tarkoituksena on säikäyttää asiakas maksamaan lasku mahdollisimman pian. Perintälasku ei vielä tarkoita, että luottotiedot ovat menneet. Jos kyseessä on yksittäinen lasku, jonka maksaminen on mahdollista, se toki kannattaa maksaa. Mutta jos laskut ovat jo kasaantuneet ja rahaa ei ole, kannattaa laskut asettaa tärkeysjärjestykseen.

Perintätoimiston kanssa voi yleensä tehdä maksusuunnitelman. Perintätoimistoilla on oikeus veloittaa maksusuunnitelman tekemisestä. Jokaisessa vaiheessa velalle kertyy lisäkustannuksia, kuten korkoa ja perintäkuluja.

Ulosotto

Jos perintälaskua ei maksa, perintätoimisto saattaa viedä asian käräjäoikeuteen saadakseen tuomion, jonka perusteella saatavaa voidaan periä ulosotossa.

Velan kokonaismäärän selvittäminen

Mitä enemmän laskuja on perinnässä ja mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä vaikeampaa on tietää velan kokonaismäärää.

Mikäli velkojen määrä ja summat eivät ole tarkkaan tiedossa, on niiden selvittämiseen oma menetelmänsä. Talous- ja velkaneuvonnasta saat tarkempaa tietoa siitä, miten ja mistä voit selvittää velkojesi kokonaismäärän.

Voit lukea lisää velan etenemisestä esimerkiksi kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Sivuilta saat myös neuvoja siitä, miten voit toimia.

Muista

Ota yhteyttä perintätoimistoon, jos et pysty maksamaan perintälaskua heti. Mitä kauemmin odotat, sitä enemmän maksuja kertyy.