Skip to main content

Egenvårdsprogram

Har du svårt att be om hjälp?

Många tycker att det är svårt att be om hjälp. Det är särskilt svårt om man har lärt sig att tänka att man borde klara av sina svårigheter själv.

I den finländska kulturen har det ansetts vara en bra egenskap att klara sig själv. Nu finns det så mycket information i världen att ingen kan hantera allt själv. Det gäller både i arbetslivet och vardagen.

Samhället har också förändrats. Det är ofta svårt att få jobb, och att man har en utbildning är inte alltid en garanti för att få jobb. Men det är däremot lätt att få lån, och reklam lockar oss att konsumera. Det här är nya typer av utmaningar. Det är ingen idé att tänka att man fortfarande måste klara sig själv.

Du är inte i en omöjlig situation

När svårigheter börjar läggas på hög kan man börja tänka att man måste få ordning på allt direkt, annars är det ingen idé att ens börja.

Man kan känna att det verkar omöjligt att lösa just min situation och att ingen kan hjälpa mig. Den här typen av tankar kan kallas för en ond cirkel av negativa tankar.

Man bör medvetet sträva efter att bli av med negativa tankar, eftersom de gör det svårare att klara av situationen och återhämta sig från den. Om man grubblar på de jobbiga sakerna för sig själv kan de börja kännas ännu mer hopplösa.

Även du har rätt att be om hjälp

Om man tänker att andra, till exempel personer som tjänar mindre än en själv, är sådana som borde behöva mer hjälp, kan det kännas svårt att be om hjälp. Det kan kännas skamligt att be om hjälp om man är van vid att klara sig själv.

Fundera på om du agerar på följande sätt

Jag ber inte om hjälp, eller om jag gör det så gör jag det inte tydligt

  • Andra vet inte eller förstår inte hur jobbig min situation är
  • Jag får ingen hjälp

Jag berättar att jag behöver hjälp, men jag drar mig undan när jag blir erbjuden hjälp, eller så blir jag arg om jag inte får hjälp direkt

  • Andra oroar sig för mig men kan inte hjälpa mig
  • Jag får ingen hjälp

Jag berättar om min situation och försöker ta reda på vilken instans som skulle kunna hjälpa mig

  • Människor är generellt sett empatiska och försöker hjälpa till
  • Min situation blir gradvis lättare

Kom ihåg

I vardagen är det viktigt att man vet hur man hittar information och vet varifrån man kan få hjälp med olika problem. Det här gäller alla, oavsett ekonomisk situation.

Du kan reflektera kring dina attityder till att be om hjälp i övning 1. Lär dig att ta emot hjälp.