Skip to main content

Egenvårdsprogram

Tietoa etuuksista

Eri elämäntilanteissa voi saada erilaisia etuuksia. Oma oikeus etuuksiin kannattaa aina selvittää.

Kelan yleisiä etuuksia ovat työmarkkinatuki, työttömyyspäiväraha, asumistuki, sairauspäiväraha, kuntoutusraha, kuntoutustuki, eläke, takuueläke, eläkkeensaajan asumistuki, toimeentulotuki ja opintoetuudet.

Etuuden hakeminen sujuu useimmiten hyvin silloin, kun elämäntilanne on selkeä. Esimerkiksi opiskelijat osaavat yleensä hakea opintotukea, työttömät työttömyysetuutta ja pidemmälle sairauslomalle jäävät sairauspäivärahaa.

Ongelmia tulee vastaan erityisesti monimutkaisissa tilanteissa ja eri elämäntilanteiden taitoskohdissa. Etuusjärjestelmä on hankala myös esimerkiksi yrittäjille ja osa-aikaisille työntekijöille. Myös etuudesta annettu hylkäävä päätös voi johtaa tilanteeseen, jossa ei tiedä, mistä saa rahaa.

Vinkki

Monessa taitoskohdassa työttömyysetuus on se, mitä voit hakea. Jos olet työsuhteessa, mutta olet sairauden vuoksi pois töistä, varaudu pyytämään työnantajalta selvitys siitä, että heillä ei ole tarjota terveydentilaasi sopivaa työtä.

  • ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi
  • jos olet sairauslomalla, lähetä sairauslomatodistus TE-palveluihin

Neuvoja eri tilanteisiin

Muista

Voit lukea lisää Kelan, TE-toimiston sekä oman ammattiliittosi tai työttömyyskassasi sivuilta. Jos et tiedä, mikä on oma eläkelaitoksesi, voit tiedustella sitä Eläketurvakeskuksesta.