Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mikä on oikeanlaista purkua?

Kun aggressio tai muu hankala tunne herää, voi tuntua siltä kuin olisi pakko tehdä jotakin.

Aggression herätessä kehossa tapahtuu monenlaista. Fyysiset reaktiot saattavat tuntua levottomuutena, ahdistuneisuutena tai sietämättömänä toiminnan tarpeena.

Ennakoiminen auttaa

Tunne syntyy usein hyvin nopeasti, samoin tarve toimia. Ellei tällaista tilannetta ole pohtinut etukäteen ja päättänyt, miten silloin haluaisi toimia, saattaa tehdä jotakin, mitä joutuu katumaan myöhemmin.

Vaikka senhetkisen ahdistuksensa saisi puretuksi nopeasti vaikkapa potkaisemalla jotakin, saattaa esimerkiksi murtaa varpaansa. Mikäli sen vuoksi joutuu pitkälle sairaslomalle, todennäköisesti tekoaan katuu.

Miten purkaa aggressiota oikein?

Koska tarve toimia herää niin nopeasti, on syytä miettiä etukäteen, mikä on sallittua ja mitä ei kannata tehdä. Voit itse päättää, mihin vedät toimintasi rajat.

Hyvät rajat ovat sellaisia, missä ei tapahdu mitään peruuttamatonta: kenellekään ei käy vahinkoa, mitään ei hajoa, eikä mitään peruuttamatonta tapahdu.

Toimi tai pohdi

Usein fyysinen toiminta, kuten huutaminen, jonkun esineen puristaminen tai rivakka liikkuminen, auttaa purkamaan ahdistavaa tuntemusta. Mieti, miten voit purkaa tunnetta turvalliseen toimintaan.

Jotkut älyllistävät tunteensa ja selittävät itselleen sen syitä. Sekin on hyvä tapa purkaa aggressiota.

Videolla psykoterapeutti Mika Lehtonen kertoo, miten toimia voimakkaan vihantunteen kanssa.

Rajat aggression purkamiseen

  • Ketään ei saa satuttaa
  • Mitään ei saa rikkoa
  • Mitään peruuttamatonta ei saa tehdä