Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Aggression kanssa eläminen

Kaikilla on tunteita. Niitä saa ja kuuluukin olla. Se on täysin normaalia. Tunne on kuitenkin vain tunne. Niitä tulee ja menee.

Kaikki suuret ja kuohuvatkin tunteet menevät ohi itsestään. Ne ovat aivojen tunnealueiden toimintaa ja biokemiaa, elimistön hormoneja ja aivojen välittäjäaineita. Keho polttaa ne pois pikkuhiljaa.

Voimakasta tunnetilaa voi itse ylläpitää ja yllyttää. Se ei kuitenkaan kaikissa tilanteissa kannata. Jokainen voi tehdä tietoisen valinnan siitä, antaako tunteen mennä menojaan vai haluaako joutua tunteen vietäväksi.

Harjoittelu auttaa selviämään tunteiden kanssa

Ärsyyntyminen on luonnollista, ja jokainen raivostuu joskus. Kaikki tarvitsevat keinoja selvitä näissä tilanteissa.

Kuohuvien tunteiden kanssa selviytymistä voi harjoitella ja harkita etukäteen. Jos aina vaikenee tai toimii hallitsemattomasti, saattaa myöhemmin joutua katumaan.

Tunnekuohun hetkellä on usein vaikea toimia järkevästi. Tunteen ohjaamana voi tuntua mielekkäältä tehdä jotakin vahingollista tai tuhoavaa, mutta jälkeenpäin teko ei tunnu enää järkevältä. Koska kuohuttavat tilanteet ovat tavallisia, on tärkeää harjoitella tunteiden hallintaa.

Vastuunotto ja anteeksipyyntö auttavat

Pahasti sanottuja sanoja ei saa koskaan takaisin eikä tekoja tekemättömäksi. Katumus voi aiheuttaa jopa sietämättömän pahaa oloa, josta on vaikea päästä yli. Silloin alkaa helposti oikeuttaa tekoaan tekaistuilla puolustuksilla, kuten ”se ansaitsi sen” tai ”se ärsytti”.

Puolustelusta tulee kuitenkin entistä kurjempi olo, koska tietää tehneensä väärin ja loukanneensa. Tilanne ei ratkea puolustelemalla, vaan sitä saattaa joutua selvittelemään entistä enemmän.

Parempi ratkaisu olisi virheensä myöntäminen ja reilu anteeksipyyntö. Harkitsemattomia tekoja kuitenkin sattuu kaikille joskus.

Muista

Kuohuvien tunteiden kanssa selviytymistä voi harjoitella ja harkita etukäteen. Jos aina vaikenee tai toimii hallitsemattomasti, saattaa myöhemmin joutua katumaan.