Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Opi hillitsemään kehosi reaktioita

Suuttumisen, maltin menettämisen ja toiminnan tapahtumaketju on yleensä erittäin nopea.

Sen aikana ei ehdi miettiä uusia, siihen hetkeen sopivia toimintatapoja. Siksi on tärkeää etukäteen suunnitella itselleen toimintatapoja ja työkaluja, joita voi tarvittaessa hyödyntää.

Mieti toimintatapasi valmiiksi

Mieti valmiiksi vaihtoehtoja siitä, miten voit toimia voimakkaan tunteen herätessä.

Joku voi purra hammasta tai hakata nyrkkeilysäkkiä, toinen lähteä kuntosalille tai juoksulenkille. Joku poistuu tilanteesta tai soittaa ystävälleen tai kriisipuhelimeen. Etsi itsellesi sopiva keino.

Aina ei ole mahdollista poistua tilanteesta tai purkaa oloaan fyysiseen ponnisteluun. Tällöin kannattaa siirtää ajatukset ärsytyksestä johonkin keskittymistä vaativaan tekemiseen. Sillä voittaa aikaa siihen, että kehon reaktiot hieman heikkenevät.

Lähes joka tilanteeseen löytyy jokin toiminnan tapa, joka ei haittaa ketään. Keskity tiedostamaan ja tuntemaan, miltä valintasi tuntuu. Kehon aistimuksiin ja tuntemuksiin keskittyminen vie ajatukset pois ärsyttävästä asiasta.

Miksi suuttumisen hillintä kannattaa?

Kuuntele videolta, mitä psykoterapeutti Mika Lehtonen puhuu suuttumuksesta sekä siitä, miksi suuttumista seuraavia tekoja on syytä pohtia.

Muista

Suuttumuksesta toimintaan siirtyminen on nopeaa. Siksi on tärkeää suunnitella etukäteen toimintatapoja ja työkaluja, joita voi vaikeassa tilanteessa hyödyntää.