Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Milloin aggressiontunne herää?

On monenlaisia tilanteita, joissa aggressiontunne herää. On tärkeä tunnistaa jo etukäteen ne tilanteet, jotka ovat itselle ongelmallisia. On myös hyödyllistä tiedostaa, millaisten ihmisten kanssa hermot alkavat kiristyä.

Kun tunnistaa tilanteet, voi valmistautua etukäteen: rauhoittaa itseään ja palauttaa mieleen aiemmin päätetyt hyvät toimintatavat.

Tärkeää on pitää mielessä, mikä on tavoite ja miten siihen pääsee. Usein riittää se, että päästään molempia osapuolia tyydyttävään tilanteeseen. Tunnetila ei kerro parhaita toimintatapoja, joten on pakko käyttää järkeä tunteen sijaan.

Ärsyyntymiseen menee valtava määrä energiaa. Jos voimat ovat muutoinkin vähissä, kannattaa ennemmin rauhoittaa itseään ja käyttää energiansa järkeviin asioihin.

Tilanteita, joissa herää hankalia tunteita

Sotatila – henkeä uhkaava tilanne

Jokainen ihminen voi joutua tilanteeseen, jossa pitää käyttää kaikki mahdollinen kyky ja aggressio itsen tai toisen puolustamiseen. On kuitenkin hyvin harvoja sellaisia tilanteita, joissa väkivalta olisi paras mahdollinen ratkaisu.

Vanha sanonta ”sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua” ei pidä paikkaansa. Sodassakin on sääntönsä muun muassa siitä, miten siviilejä ja sotavankeja tulee kohdella.

Henkilö toista vastaan

Kun toinen tai joukko ihmisiä koettelee itsemääräämisoikeutta tai kunniaa, herää helposti aggressiontunteita. ”Itseä on oikeus puolustaa” tai ”kukaan ei kunniaani vie” -tilanteissa on kuitenkin mietittävä, mikä kannattaa ja mikä taas pahentaa asiaa.

Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa on parempi hyväksyä pieni takaisku tai pettyä kuin joutua myöhemmin katumaan tekoaan. Kun joku ärsyttää tahallaan, voi olla hyvä lähteä pois tilanteesta.

Parisuhteen vaikeat tilanteet

”Sä olet just tuollanen! Sun kanssa ei koskaan tule mistään mitään!”

Läheinen ihminen herättää suuria tunteita. Mukavat tunteet, rakastuminen ja ihailu ovat melko helposti käsiteltävissä. Silloin kun läheinen ihminen herättää vihan, kateuden, mustasukkaisuuden tai pettymyksen tunteita, ottaa aggressio helposti ylivallan.

On helppo lähteä mukaan haukkumiseen tai kisaan siitä, kumpi on ärsyttävämpi. Riitatilannetta voi kuvata haasteen heittämisenä ja sen vastaanottamisena. Riidalla on tapana pahentua, ellei sitä tietoisesti lopeteta.

Luottamus on parisuhteen tärkeimpiä asioita, ja väkivalta tai rajut riidat tuhoavat luottamusta. On myös mahdollista vastata riidan haastamiseen rakentavammalla tavalla: ”Tuohon en lähde mukaan, tuo on riidan haastamista. Pohdittaisiinko mieluummin sitä, miten pääsemme tästä eteenpäin?”

Rakentava riitely on taito, jonka voi oppia.

Lasten kasvattaminen

Lapset ovat välillä ärsyttäviä, ja he osaavat myös ärsyttää tahallaan. Aikuisen olisi helppo hallita tilannetta pelottelemalla lapset hiljaisiksi ja helpoiksi. Se ei kuitenkaan ole aikuisen tehtävä.

Kasvatustilanteissa aikuisen tehtävä on näyttää mallia tunteiden hallinnassa ja samalla ohjata lapsen käytöstä sallittuun suuntaan. Isomman, voimakkaamman ja kokeneemman roolimalli siirtyy lapseen helposti. Miten haluat oman lapsesi käyttäytyvän silloin, kun häntä ärsytetään?

Työpaikalla, harrastuksessa tai liikenteessä ärsyttäjät

Vaikka olisi ollut rankka päivä ja pinna olisi tiukalla, ei silti kannata ärsyyntyä jonkun toisen ärsyttäessä. Liikenteessä kiilaajat sekä liian hiljaa tai liian kovaa ajavat ärsyttävät. Silti ei kannata lähteä itse kiilailemaan tai näyttää keskisormea. Omalla ärsyyntymisellään saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, jopa onnettomuuden.

Muista

Ärsyyntymiseen menee valtava määrä energiaa. Jos se on muutoinkin vähissä, kannattaa rauhoittaa itseään ja säästää voimat tärkeämpiin asioihin.