Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Det har programmet närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och bearbeta din livssituation så här långt!

Förhoppningsvis gav det här programmet dig hjälp och råd som var till nytta för dig. I den här delen fokuserar vi kort på framtiden och repeterar vad du har lärt dig.

Var närvarande i nuet 

Det är viktigt att medvetet rikta psyket till detta ögonblick. Du går miste om det nuvarande livet om all din tid går åt att bekymra dig över det förflutna eller att vara rädd för framtiden.

Var optimistisk inför framtiden

Förutom att vara närvarande i nuet är det värt att vara öppen för framtiden. Man vet inte vad som kommer.

Övning kan jämföras med att lära sig simma

När du lär dig simma måste du lära dig tekniken på grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har nått tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i mer krävande förhållanden där fötterna inte når botten.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Du kan försöka belöna dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat en viss färdighet till exempel tre gånger.  

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på sin favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll, ringa till en kompis eller vilken positiv respons som helst som du vill ge dig själv. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.