Skip to main content

Egenvårdsprogram

8. Planering av mål

Värderingarna anger färdriktningen. Men det är ofta också skäl att fastställa konkreta mål och planera hur du framskrider mot dem. Planeringen underlättas när du känner dina egna resurser och utmaningar.

Målen motiverar och hjälper dig i praktiken att leva den typ av liv du vill ha. Målen kan vara små eller stora. De kan genomföras på lång eller kort sikt.

Kom ändå ihåg att livet handlar mer om att vara på väg än att komma fram. Målen kan ändras och kan alltid korrigeras. Du behöver inte heller fylla livet med mål. Använd dem i den utsträckning som det fungerar för dig och njut av resan!

Fundera på följande

Föreställ dig att du ska åka och vandra i fjällen med dina vänner. Ni har planerat rutten och är välutrustade. Det är en vacker dag och ni är redo att ge er iväg. Ni värmer upp era muskler och du känner en skön känsla av spänning i magen. Det här blir ett fint äventyr!

Plötsligt kör en bil upp nära er. En kvinna som verkar trevlig ropar åt er: ”Jag kan köra upp er till toppen med bilen!” Skulle du tacka ja till erbjudandet?

Många av oss skulle vilja njuta av att få bestiga berget. Att komma fram är bara en del av äventyret.

Övning: Planera dina egna steg

Mål

Du lär dig att planera dina egna handlingar enligt dina egna värderingar.

Anvisning

Nästa steg är att fundera på hur du kan tillföra viktiga saker till din vardag redan nu. Du kan göra den här uppgiften antingen genom att rita i ditt häfte eller genom att skriva ner svaren i rutorna nedan.

Välj sedan ett mål som är meningsfullt för dig och som du kan börja röra dig mot. Dra nytta av funderingarna i de tidigare övningarna gällande saker som är viktiga för dig och dina styrkor.

Försök att välja ett mål som är tydligt och realistiskt. Fundera också på vad du hoppas att detta mål möjliggör. Visar det här målet vilken typ av saker som är viktiga för dig?

Försök sedan planera din egen resa ett steg i taget. Se bilden nedan och anteckna de mellanliggande steg som du kan ta för att bit för bit avancera mot målet. Gör exempelvis upp en plan över stegen i kalendern i din telefon.

Du kan återvända till denna övning om och om igen i olika situationer.

Mål

Vart är du på väg?

Loading ...

Stegen

Skriv ner minst fyra steg som tar dig mot detta mål ett steg i taget.

Loading ...