Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

7. Keinoja tutustumiseen ja keskusteluun

Keskustelun avaaminen ja ylläpitäminen on monesti hankalaa. Voi olla vaikea tietää, millaisista asioista toinen on tottunut puhumaan, mikä häntä kiinnostaa ja mikä on hänen tapansa olla vuorovaikutuksessa.

Osa ihmisistä on rauhallisempia ja hiljaisempia. Osa taas puhuu taukoamatta. Oikeaa tapaa ei ole. Suurimmalle osalle on joskus haastavaa tai jännittävää puhua toisille – et siis ole ainoa.

Kaikki ihmissuhteet eivät ole samanlaisia

Muista myös, että kaikkien ihmissuhteiden ei tarvitse olla samanlaisia. Yhteyden luomisessa ja ylläpitämisessä voit keskittyä sinulle tärkeisiin ihmisiin. Tuttavan kohdalla riittävää vuorovaikutusta voi olla lyhyt juttutuokio koulussa tai pelkkä tervehtiminen.

Joustava asenne auttaa

Yksittäisiä toimintatapoja tärkeämpää on keskittyä joustavuuteen. Kohtaa tilanne ja omat tunteesi avoimesti, ota tarvittaessa etäisyyttä ajatuksiisi, kokeile erilaisia toimintatapoja mielesi vastustuksesta huolimatta ja kirjaa itsellesi ylös kokemuksiasi.

Näistä vinkeistä voi olla apua tutustumiseen ja keskusteluun

Harjoitus: Tutki ja opi toisilta

Tavoite

Opit uusia vuorovaikutustapoja tarkkailemalla muita.

Ohje

Tarkastele toisten toimintaa tutustumis- ja keskustelutilanteissa, ja opi heiltä.

Pohdi jotain sosiaalista tilannetta, jossa keskusteltiin tai tutustuttiin. Tilanne voi olla joko sellainen, johon itse osallistuit, tai sellainen, jota vain tarkkailit. Mieti sitten seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä havaitsit toisen käyttäytymisessä? Entä omassasi?
  • Millaisista asioista toinen puhui, ja miten keskustelu eteni?
  • Nouseeko esiin jotain, mitä haluaisit hyödyntää itse? Entä oliko sellaisia asioita, jotka koit vieraina?

Kirjoita havaintojasi ylös:

Loading ...