Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Onko kaikki itsestä kiinni?

Voit vaikuttaa moneen asiaan, mutta kaikki ei ole sinun käsissäsi.

Vuorovaikutukseen tarvitaan kaksi ihmistä

Et ole koskaan yksin vastuussa hankalista tilanteista, joissa olet toisen ihmisen kanssa. Vuorovaikutukseen tarvitaan vähintään kaksi ihmistä. Olet vastuussa omasta toiminnastasi, ja voit pyrkiä omalla toiminnallasi vaikuttamaan toiseen ihmiseen.

Et kuitenkaan voi valita toisen puolesta, miten hän toimii. Ikäviä tilanteita voi syntyä, vaikka toimisit itse niin kuin koet olevan oikein. Sinun vastuullasi tai vikaasi ei ole esimerkiksi se, jos toinen kiusaa.

Ulkoiset esteet ja haasteet

Sosiaalisissa suhteissa ja niiden muodostamisessa voi tulla eteen erilaisia ulkoisia esteitä ja haasteita. Omalla asuinalueellasi on ehkä vain vähän omanikäisiä ihmisiä tai harrastusmahdollisuuksia.

Ehkä luokallasi ei ole ihmisiä, jotka olisivat kiinnostuneet juuri samanlaisista asioista kuin sinä. Ehkä olet muuttanut toiselle paikkakunnalle, jossa et tunne vielä ketään.

Vaikuta siihen, mihin pystyt

Esteiden kohdalla on hyvä pohtia, millaisiin asioihin voi itse vaikuttaa. Aluksi on tarpeen tunnistaa tilanne ja eritellä asioita, joihin voi vaikuttaa itse, ja joihin ei voi vaikuttaa itse. Tilanteen tosiasioihin on hyvä kokeilla suhtautua hyväksyvästi.

Hyväksyntä ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi pitää tilanteesta tai alistua sille. Se tarkoittaa tilanteen tunnistamista ja luopumista sellaisten asioiden kanssa kamppailusta, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Hyväksyntä auttaa suuntaamaan huomiota siihen, miten esteitä voi kiertää tai purkaa. Läheisen tai ammattilaisen apu on usein tarpeen, koska yksin pähkäillessä on helppo jäädä jumiin. On tavallista juuttua ajatukseen, että mitään ei ole tehtävissä, vaikka erilaisia vaihtoehtoja löytyykin.

Muista

Moneen asiaan voit vaikuttaa, mutta kaikki ei ole yksin sinun käsissäsi. Et ole myöskään koskaan vastuussa toisen ihmisen sinuun kohdistamasta huonosta käyttäytymisestä. Viime kädessä jokainen on vastuussa omasta toiminnastaan.