Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

5. Opi käsittelemään tunteita

Tunteiden tunnistaminen ei ole aina helppoa. Tunteiden voimakkuus voi tehdä niiden havainnoinnista haastavaa. Päällimmäisenä koetun tunteen alta voi myös löytyä toisia tunteita. Esimerkiksi vihan takana saattaa olla häpeää.

Usein ajatellaan, että ikävistä tunteista pitää päästä eroon. Tunteet kuitenkin kuuluvat erottamattomana osana elämään. Usein ne kertovat myös tärkeitä viestejä omista tarpeista.

Tunteiden kanssa voi harjoitella toimimaan niin, etteivät ne rajoita elämää liikaa. Tätä kohti lähdet seuraavissa harjoituksissa.

Harjoitus: Tunteiden tunnistaminen ja salliva kohtaaminen

Tavoite

Opit tunnistamaan omia tunteitasi ja kohtaamaan niitä sallivasti.

Ohje

Tunteiden nimeäminen ja salliva havainnointi auttaa usein huomaamaan, että tunteet eivät ole vaarallisia tai sietämättömiä. Tunteet myös tulevat ja menevät omia aikojaan.

Tunteisiin pääsee paremmin kiinni, kun ne liittää niihin tilanteisiin, joissa ne ilmenevät.

Pohdi jotain aiempaa tilannetta

  • Millaisia tunteita koit?
  • Osaatko nimetä tunteen
  • Missä kohti kehoa se tuntuu?
  • Jos sillä olisi väri ja muoto, miltä se näyttäisi?
  • Kun jatkat rauhalliseen tahtiin hengittämistä, niin tuleeko tunteeseen erilaisia sävyjä tai voimakkuuksia?
  • Tunnistatko, millaiseen toimintaan tunne sinua ohjaa?

Jos kokemasi tunne on vaikea, voit kokeilla laittaa oikean kätesi sydämesi kohdalle ja tuntea, miten kätesi suojaa sinua. Jatka hetken aikaa rauhallisesti hengittäen niin, että vatsan seutu liikkuu.

Kertooko tunteesi jostain tarpeesta tällä hetkellä? Vai muistuttaako se jostain menneestä tapahtumasta?

Tee harjoitusta jatkossa kohdatessasi haastavia tilanteita. Voit mennä tarpeen mukaan hetkeksi syrjään. Voit myös tarkastella tunteita heti hankalan tilanteen jälkeen. Pyri kuitenkin palaamaan tilanteisiin. Voitko sallia tunteen olla mukanasi ja toimia siitä huolimatta haluamallasi tavalla?

Millaisia tunteita koit muistelemassasi hankalassa tilanteessa? Kirjoita niin monta tunnetta tai mielikuvaa kuin keksit.

Loading ...