Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

8. Ihmissuhteiden ylläpito

Joskus ihmissuhteita saatetaan pitää itsestäänselvyyksinä. Aktiivinen yhteydenpito ja kaverisuhteesta huolehtiminen saattavat unohtua ikään kuin vahingossa. On hyvä pysähtyä aika ajoin miettimään, onko pitänyt tärkeimmistä ihmissuhteistaan huolta.

Hyviä kaverisuhteita tukeva toiminta

  1. Auta ja tue toisia. Tee hyviä asioita ilman ennakko-oletuksia.
  2. Muista tasavertaisuus. Molemmat tarvitsevat tilan puhua ja kuunnella sekä osoittaa ja antaa tukea.
  3. Pidä ystävyyssuhdetta yllä tuomalla esille positiivisia asioita: sano kohteliaisuuksia, ja kiinnitä huomiota asioihin, mitkä ovat hyvin.
  4. Jaa viisaasti asioitasi. Jaa elämäsi tärkeitä asioita kavereidesi kanssa tasavertaisesti.
  5. Anna huomiota kaverillesi. Ota katsekontaktia ja kuuntele keskittyneesti, kun kaverisi jakaa hänelle tärkeitä asioita.
  6. Tuomitseva, mitätöivä, vähättelevä ja kriittinen puhe ainoastaan haittaa kaverisuhteita.
  7. Tee asioita hyvän kaverisuhteen eteen, mutta ole myös valmis lähtemään kaverisuhteesta, jos tilanne menee liian vaikeaksi.
  8. Pyydä aidosti anteeksi, jos se on tarpeen. Teemme kaikki virheitä, myös kavereiden kanssa. Katso rohkeasti, mihin anteeksipyyntö voi johtaa.
  9. Pysähdy aika ajoin miettimään, miltä kaveristasi mahtaa tuntua ja mitä hän saattaa ajatella. Kyky asettua toisen asemaan tukee kaveritaitoja.
  10. Muista, että kaikki asiat eivät näy ulospäin. Kaverillasi voi olla murheita elämässään. Kun olet avoimin mielin ja läsnä kaverillesi, on kaverisuhde hyvällä pohjalla.

Seuraavalla videolla (0:41) yksi nuori kertoo, millä tavalla hän ylläpitää kaverisuhteitaan. Katso video, ja pohdi, mitkä tuntuvat sinusta hyviltä keinoilta huomioida ystäviä. 

Harjoitus: Ihmissuhteista huolehtiminen

Tavoite

Suunnittelet jonkin konkreettisen askeleen, joka tukee ihmissuhteiden ylläpitoa.

Ohje

Valitse jokin läheisistä ihmissuhteistasi. Mieti alla olevien vinkkien kautta, mitä voisit tehdä tänään huomioidaksesi kaverisi tai perheenjäsenesi. Voit keksiä myös kokonaan oman tavan.

Eri tapoja
Loading ...