Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä lapsi kokee?

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava rikos ja lapselle erittäin traumaattista. Lapsi kokee tilanteessa usein hämmennystä, avuttomuutta ja pelkoa. Seksuaaliset teot vaikuttavat usein vakavalla ja pitkäkestoisella tavalla lapsen kehitykseen, terveyteen ja elämään.

Lapsi ei usein ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi ymmärrä joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Vaikka lapsi ei ymmärrä eikä tunnista aikuisen seksuaalista toimintaa vääräksi, eivät teon vahingolliset seuraukset lapselle vähene.

Hyväksikäyttötilanteessa lapsen kokemat tunteet, kuten hämmennys ja pelko, ja kokemus kivusta lamaavat lapsen toimintakykyä.

Lamaantuminen ei ole suostumus

Lapsi ei usein hämmennykseltään tai hädältään näytä ulospäin reagoivan seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Se voidaan vääristyneesti tulkita suostumiseksi. Lapsi ei järkyttävässä tilanteessa usein kykene myöskään kieltämään eikä estämään seksuaalisia tekoja.

On varsin tavallista, että lapsi jähmettyy eikä kykene puheella tai toiminnalla estämään tekoa. Tämä ei kuitenkaan koskaan tarkoita, että lapsi olisi suostuvainen tai halukas seksuaalisiin tekoihin.

Fysiologiset reaktiot eivät ole suostumus

Seksuaalisten tekojen yhteydessä lapsi voi kokea myös muita tuntemuksia. Lapsen kokemat hyvänolontunteet, jotka liittyvät esimerkiksi genitaalialueiden hyväilyyn, ovat normaaleja fysiologisia ja automaattisia reaktioita. On tärkeää ymmärtää, että ne eivät viesti suostumuksesta, nautinnosta tai halusta seksuaaliseen tekoon.

Seksuaalisen hyväksikäytön yhteydessä koettu mielihyvä tai orgasmi jättää usein pitkäkestoiset haitalliset jäljet lapsen mieleen sekä voimistaa syyllisyyden ja häpeäntunnetta.

Lapsi ei voi antaa suostumustaan

Lapsi ei ole koskaan vastuussa seksuaalisesta hyväksikäytöstään, vaikka hän ymmärtämättömyyttään olisi ollut aloitteellinen tai alkuun suostunut seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lasta seksuaalisesti hyväksikäyttävä henkilö on aina vastuussa toiminnastaan, ei lapsi.

Kuvaaminen ja kuvatun materiaalin levittäminen

Seksuaalisen hyväksikäytön tallentaminen kuvina ja videoina on yleistynyt. Tällaisen laittoman kuvamateriaalin mahdollinen leviäminen digitaalisen median kautta asettaa lapsen toistuvasti uhrin asemaan.

Lapsen kuvaaminen seksuaaliobjektina tai hyväksikäytön kuvaaminen lisää tutkitusti lapsen kärsimystä merkittävässä määrin. Epävarmuus itseä koskevan kuvamateriaalin leviämisestä ja pelko kuvamateriaalin ikuisesta kierrosta internetissä on lapselle usein kestämätön ajatus. Se myös merkittävästi vaikeuttaa toipumista.

Muista

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on niin lapselle kuin myös hänen läheisilleen äärimmäisen traumaattista.