Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Milloin kyseessä on rikos?

Lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen kiinnostukseen liittyvä toiminta voi johtaa erilaisten voimakkaiden huolien, pelkojen ja ahdistuksentunteiden lisäksi myös merkittäviin rikosseuraamuksellisiin toimiin.

Suomen rikoslaki on lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta yksiselitteinen ja lain noudattaminen on yksinkertaista: lasta ei saa käyttää omien seksuaalisten tarpeiden tyydyttämiseen. Rikosnimikkeestä riippuen tekijä voi saada syytteen. Hänet voidaan tuomita esimerkiksi sakkoihin tai ehdolliseen tai ehdottomaan vankeuteen.

Lapsi on haavoittuva ja tarvitsee erityistä suojelua ja huolenpitoa. Alaikäiseen kohdistuva seksuaalinen toiminta on aina lapselle vahingollista.

Milloin kyseessä on seksuaalirikos?

Suomen laki suojaa jokaista ihmistä seksuaaliselta väkivallalta, hyväksikäytöltä ja riistolta.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on Suomen lain mukaan alle 16-vuotiaaseen kohdistettu seksuaalinen teko, joka on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Sama koskee sitä, jos lapsi johdatetaan tekemään tällainen teko.

Suojaikäraja on 18 vuotta silloin, kun kyse on lapsen vanhemmasta tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa olevasta tai muuten lapseen nähden auktoriteettiasemassa olevasta henkilöstä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi valmentaja, opettaja, ohjaaja tai omainen.

Seksuaalipalveluiden ostaminen ja grooming

Myös seksuaalipalveluiden ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos.

Myös grooming eli lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on rikos. Jos toiminta etenee valmistelua pidemmälle, on kyse vähintään lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä, vaikka fyysistä tapaamista ei olisi ollut.

Lapsi ei voi antaa suostumustaan seksuaalisille teoille

Nuorten keskinäinen ja yhteisymmärryksessä tapahtuva seksuaalinen toiminta ei ole seksuaalista hyväksikäyttöä silloin, kun osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Suojaikärajaa nuorempi eli alle 16-vuotias lapsi ei voi Suomen lain mukaan antaa suostumusta itseensä kohdistuvalle seksuaaliselle teolle, joka täyttää laissa määritellyn seksuaalirikoksen tunnusmerkistön.

Sosiaalinen media ja internet

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja tämän valmistelua koskeva lainsäädäntö pätee myös sosiaalisessa mediassa ja internetissä. Niiden välityksellä tapahtuneista lapsiin kohdistuvista seksuaalisista teoista on nostettu syytteitä ja annettu tuomioita.

Esimerkiksi lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä todistavan materiaalin eli niin kutsutun lapsipornon katselu voi jo täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Myös lapsen houkuttelu seksuaaliseen toimintaan on kriminalisoitu. Älä syyllisty seksuaalirikokseen, vaan hae apua!

Mitä rikosrekisterimerkinnästä seuraa?

Rikosrekisterimerkintä lapseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta vaikeuttaa tulevaisuuden työnsaantia. Se myös estää kokonaan tiettyihin työtehtäviin hakeutumisen.

Kielteiset vaikutukset heijastuvat myös ihmissuhteisiin. Esimerkiksi tärkeät ystävyys- ja läheissuhteet voivat katketa. Seuraukset vaikuttavat lähes kaikkiin elämänalueisiin, mikä heikentää mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Muista

Vastuullinen ja mielekäs seksuaalikäyttäytyminen ei koskaan vaaranna omaa eikä toisten hyvinvointia.