Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen hallintaan. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Muista

Mikäli ajatuksesi tai toimintatarpeesi voimistuvat entisestään tai koet niiden haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua!

Mistä apua?

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?

Mikäli lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostuksesi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Psykoterapia ja muut keskusteluhoidot

Psykoterapiassa ja muissa keskusteluhoidoissa hankalia asioita käsitellään pääosin keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoitteita, joilla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka tuottavat oireita.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Kognitiivisen käyttäytymisterapian on todettu olevan toimiva hoitokeino henkilöille, jotka ovat seksuaalisesti kiinnostuneita lapsista. Siinä tavoitteena on sisäisen kontrollin ja vastuullisen toiminnan lisääminen, mahdollisten ajatusvääristymien korjaaminen sekä vastuun ottaminen mahdollisista lapsiin kohdistuvista seksuaalisista teoista.

Hoito painottuu toistuvien huolien, pelkojen ja epävarmuudentunteiden käsittelyyn. Huomio kiinnitetään lapsiin liittyviin seksuaalisiin ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan.

Hoidossa lisätään ja vahvistetaan käyttäytymisen hallintaa sekä siihen liittyvää tunnetta. Yksikin vältetty kiusaus sekä uuden ja vastuullisemman toimintatavan omaksuminen on askel parempaan elämään.

Avun hakeminen

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus sekä siihen mahdollisesti liittyvä häpeä ja itsesyytökset heikentävät usein niin mielenterveyttä kuin elämänlaatuakin. Se usein myös kaventaa sosiaalista elämää, heikentää ihmissuhteita ja vähentää mahdollisuuksia toteuttaa seksuaalisuutta.

Asiantuntevaa apua on saatavilla

Nykytutkimuksen mukaan lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus on melko pysyvä piirre, joka koetaan usein vastentahtoisena. Siihen liittyy usein tunne siitä, että poispääsyä ei ole.

Arkielämässä monet salaavat lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksensa eivätkä hakeudu avun ja tuen piiriin. Apua ja tukea on kuitenkin tarjolla. Sitä voi hakea ensin myös nimettömästi.

Jos olet huolissasi omasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta kiinnostuksestasi, hae rohkeasti lisätukea ja apua. Avoin ja rehellinen keskustelu ongelmaan perehtyneen henkilön kanssa voi auttaa sinua hallitsemaan haitallisia seksuaalisia ajatuksia ja tukea oman käyttäytymisesi hallintaa.

Mistä tähän asiaan liittyvää apua saa?

Suomessa on yksiköitä, joissa on erityistä osaamista seksuaalista kiinnostusta lapsiin kokevien henkilöiden auttamiseksi. Lisätietoja, neuvoja ja apua voit kysyä esimerkiksi:

  • Välitä-yksiköstä. Yksikkö tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua tilanteesi selvittelyyn ja mahdollisen jatkotuen löytämiseen. Palvelu on maksutonta, ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.
  • SERITA-hankkeesta. SERITA ylläpitää päivystyspuhelinta ja tarjoaa apua seksuaalisten rajojen asettamiseen ja tukemiseen. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömästi.
  • SeriE-hankkeesta. SeriE-hanke tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen tukipalvelua henkilöille, joilla on huoli omista lapsikohteisista fantasioistaan ja mieltymyksistään.
  • SEXPOsta. SEXPO-säätiö tarjoaa neuvontatapaamisia sekä netti- ja puhelinneuvontaa. Kaikkiin neuvontapalveluihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua tästä omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.