Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. Tunnista mielikuviesi syntyminen

Seksuaalifantasioiden liittyminen lapsiin voi lisätä riskiä haitalliseen, lasta vahingoittavaan tai rikolliseen toimintaan. Siksi on tärkeää tunnistaa, miten lapsiin liittyvät mielikuvat syntyvät.

Seuraavassa harjoituksessa pohdit, millaisia tunteita ja kehollisia tuntemuksia, esimerkiksi kiihottumista, lasten ajatteleminen seksuaalisesti sinussa herättää.

Harjoitus: Lapsiin liittyvien mielikuvien syntyminen

Tavoite

Ymmärrät, millaiset tilanteet toimivat sinulla laukaisevina tekijöinä lapsiin kohdistuville seksuaalisille ajatuksille ja mielikuville. Saat myös käsityksen siitä, kuinka usein sinulla herää näitä ajatuksia ja miten ne vaikuttavat oloosi.

Ohje

Pohdi mielessäsi vastauksia alla oleviin kysymyksiin tai kirjoita ne alta löytyviin ruutuihin. Voit myös kirjoittaa vastaukset paperille.

Voit halutessasi myös pitää esimerkiksi viikon ajan päiväkirjaa ja havainnoida, millaisissa tilanteissa sinulla herää lapsiin liittyvää seksuaalista ajattelua ja mitkä asiat laukaisevat sitä. Voit myös päiväkirjan pitämisessä käyttää apunasi oheisia kysymyksiä.

Huomioi, että tässä tehtävässä tarkastellaan pelkästään lapsiin liittyviä seksuaalisia ajatuksia sekä niihin liittyviä tunteita ja tuntemuksia. Toimintaa tarkastellaan myöhemmin toisessa harjoituksessa.

1. Tilanne (laukaiseva tekijä)

Kuvaile tilanne, jossa sinulla oli seksuaalisia ajatuksia lapsia kohtaan. Aloita kirjoittamalla viikonpäivä ja päivämäärä.

Loading ...

2. Ajatukset

Millaisia lapsiin liittyviä seksuaalisia ajatuksia sinulla oli?

Loading ...

3. Tunteet ja keholliset tuntemukset

Millaisia tunteita tai kehollisia tuntemuksia sinulla oli tilanteessa?

Loading ...

Koitko tunteet ja tuntemukset myönteisinä vai kielteisinä?

Loading ...

Kuinka voimakkaita tunteet ja tuntemukset olivat?
0 = Ei yhtään voimakkaita
10 = Erittäin voimakkaita

Loading ...

Kuinka häiritsevinä tai pakottavina koit tunteet ja tuntemukset?  
0 = Ei yhtään häiritsevinä
10 = Erittäin häiritsevinä

Loading ...

Muista

Tunteet ja tuntemukset voidaan kokea merkitykseltään myönteisinä, kielteisinä tai neutraaleina.

Jos asia koetaan merkitykseltään myönteisenä, on todennäköistä, ettei ihminen halua luopua siitä. Tällainen voi olla esimerkiksi ajatus: "Lasten ajattelu seksuaalisessa mielessä tuntuu hyvältä, ja kiihotun siitä."

Sama toimii myös toisin päin. Epämiellyttävä kokemus ei kannusta jatkamaan.