Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten ajattelua ja käytöstä voi muuttaa?

Mielikuvat ohjaavat havaitsemista ja tulkintaa. Sitä kautta ne myös vahvistavat itseään. Mielikuviin liittyy usein myös voimakas tunne, joka yllyttää toimimaan. Lapsista seksuaalisesti kiinnostuneelle henkilölle pelkkä ajatus lapsista tai lasten kuvista voi tuoda mieleen seksuaalisen toiminnan ja siihen liittyvän mielihyvän.

Omien mielikuvien sisältöjä on tärkeää opetella tunnistamaan ja haastamaan. Jokainen voi harjoitella tunnistamaan, minkälaisia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymisyllykkeitä omat mielikuvat sisältävät.

Mitä mielikuvat ovat?

Mielikuvalla tarkoitetaan mielensisäistä kuvaa jostakin asiasta. Se voi olla esimerkiksi kuvitelma siitä, millainen on koira tai hyvännäköinen henkilö.

Se, miten koemme asiat tai tilanteet, liittyy pitkälti mielikuviin. Ihmisillä on erilaisia mielikuvia samasta asiasta. Esimerkiksi koira voi yhden mielikuvissa olla isokokoinen ja vaarallinen, mutta toisen mielikuvissa taas pieni ja suloinen.

Mielikuvat vaikuttavat asioiden tulkintaan sekä ajatuksiin, tunteisiin ja käytökseen. Koiraa todennäköisesti vältellään, jos mielikuva siitä on, että se on isokokoinen ja vaarallinen.

Miten mielikuvat syntyvät?

Mielikuvat ovat yksilöllisiä. Niihin voi liittyä erilaisia näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistimuksia.

Mielikuvat syntyvät muun muassa kokemusten, kasvatuksen ja median välityksellä. Mielikuvien syntyyn vaikuttavat myös ihmisen arvot ja periaatteet.

Vahvistusharha

Mitä suurempi merkitys jollakin asialla on, sitä enemmän asia usein pyörii mielessä. Tällöin mieli tekee herkemmin asiaan liittyviä havaintoja. Ihminen kiinnittää enemmän huomiota asioihin, jotka vahvistavat jo olemassa olevaa mielikuvaa.

Vahvistusharha ja seksuaaliset mielikuvat

Lapsiin seksuaalista kiinnostusta tuntevilla henkilöillä voivat lapsiin liittyvät mielikuvat olla hallitsevia. Jos nämä mielikuvat ovat korostuneen seksuaalisia, tulkitsee henkilö usein myös havaintonsa seksuaalisiksi. Henkilö ikään kuin näkee ja tulkitsee asiat seksuaalissävytteisten silmälasien läpi.

Tällöin hän saattaa esimerkiksi tulkita syliin pyrkivän lapsen käytöksen seksuaaliseksi, vaikka lapsi haluaisi vain istua sylissä. Samoin hän saattaa tulkita sosiaalisen median kautta saamansa viestit tai keskustelut seksuaalisiksi, vaikka lapsi olisi vain kohtelias.

Omien mielikuvien tunnistaminen on tärkeää

Lapsiin kohdistuvien seksuaalisten mielikuvien, ajatusten ja tunteiden tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti oman toiminnan hallintaa. Jos lapsiin liittyvät mielikuvat ovat seksuaalisia, on tärkeää opetella muuttamaan niitä.

Seuraavassa osiossa voit erilaisten harjoitusten avulla oppia, miten mielikuvasi vaikuttavat ajatteluusi, tunteisiisi ja käyttäytymiseesi.

Muista

Oman lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen ja siihen liittyvien mielikuvien tarkastelu voi olla ahdistavaa. Se kuitenkin kannattaa, sillä tiedostaminen on ensimmäinen askel kohti oman toiminnan hallintaa ja käyttäytymisen muutosta.